18 березня 2022, 15:00, Політика

Мінагрополітики: Україна має запаси пшениці на два роки, олії – на 5 років

Україна сьогодні має запаси пшениці на два роки, олії – на 5 років, кукурудзи – на 1,5 роки. Про це повідомив міністрі аграрної політики Роман Лещенко, передає прес-служба відомства.

Як підкреслив міністр, в умовах, коли знищені всі ланцюги виробництва у Херсоні, Харкові, Сумах, де були центри виробництва багатьох продуктів харчування, Україна перелаштовується, активізує виробництво через держзамовлення. Уряд ухвалив відповідні рішення, Мінагрополітики сьогодні стимулює внутрішню переробку. Понад 300 заводів харчової промисловості на сьогодні активно займаються держзамовленням.

За словами Романа Лещенка, виходячи з ґрунтово-кліматичних умов, у найближчі тижні розпочнеться активна фаза с/г робіт.

Ми намагаємося наситити аграрія товарними позиціями та оборотними коштами: дати насіння, без грошей відпустили засоби захисту рослин, надати банківське кредитування під 0% на півроку», – говорить міністр.

Він додав, що держава надасть кредитні гарантії в обсязі 25 млрд грн, щоб забезпечити пільгове кредитування для аграріїв для посівної кампанії.

Україна входить в ТОП-5 світових експортерів продовольства, за окремими позиціями – в ТОП-3. Ми забезпечуємо більше 400 млн людей у світі продовольством, не враховуючи населення України. Заблокувавши українську портову інфраструктуру, Росія одночасно заблокувала і власний експорт мінеральних добрив, що неодмінно призведе до зниження врожайності у тих країнах, які закуповують ці добрива», — повідомив міністр.

Проте, за словами Романа Лещенка, вже 20–25 % продуктивності втрачено. Частково її можна компенсувати, якщо найближчим часом буде досягнуто миру і Україна зможе логістично забезпечити аграріїв паливом та міндобривами.

Нагадаємо, УЗ створюватиме стратегічний запас харчових продуктів по всій Україні.

в