23 лютого 2022, 08:01, Земля

Експерт розповіла, як ринок землі в Україні вплинув на інвестиційну привабливість

Відкриття ринку землі в Україні у липні 2021 року позитивно вплинуло на інвестиційний клімат в Україні, і це відзначають іноземні політики. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповіла голова ТСК з питань захисту прав інвесторів, секретар Національної інвестиційної ради при Президентові України Галина Янченко.

«Економічний ефект був скромніший, бо наразі коло покупців на внутрішньому ринку обмежене – лише фізособи. Юридичні особи та іноземці поки що за бортом ринку (до 1 січня 2024 року), і це, на мою думку, погано. Це наслідок того, що Верховна Рада ухвалила дуже консервативний законопроєкт про обіг земель сільгосппризначення. Впливає на економіку ринку і обмеження по володінню землею в одних руках: на рівні 100 га для фізичних осіб, та з 1 січня 2024 року – 10 тис. га», – сказала вона.

Експерт додала, що загалом закон про ринок землі дозволив зняти велику кількість політичного нальоту, який був довкола цієї теми.

Україна перестала бути «білою вороною». Наразі земля сільськогосподарського призначення – це капітал, хоч поки і з обмеженими можливостями. Землю можна надати банку як заставу, під неї можна взяти кредит, купити техніку, що дозволяє ефективніше її обробляти та робити довготривалі інвестиції у ті ж сади, виноградники. Політично ми стали зрозумілішими та більш інвестиційно надійними для інвесторів», – зазначила Янченко.

На її думку, з’явилася можливість капіталізувати землю в Україні через цілком доступний, прозорий і зрозумілий ринок.

Нагадаємо, що експерт пояснив, як загроза вторгнення Росії вплине на ринок землі.

 

в