14 вересня 2016, 19:06, Торгівля

Аграрний експорт може скоротитися через нестачу вагонів

В Україні склалася критична ситуація з перевезенням зернових культур залізничним транспортом. Таку думку висловили учасники круглого столу «Дефіцит зерновозів в рамках експортної логістики». За їхніми словами, винен у цьому монополіст залізничних перевезень - «Укрзалізниця».

«Подовження часу відвантаження вагонів тягне за собою припинення збору врожаю та призводить до втрати 5% від 10 млн. тон щорічного збору у цей час, а саме – це $75 млн (2 млрд грн), - повідомляють експерти аграрного ринку», - пояснив віце-президент AgroGeneration Вадим Бодаєв.

Спеціалісти ринку кажуть, що внаслідок цього фермерські господарства не отримують грошей за продукцію для продовження своєї діяльності, а держава не має валютних надходжень та податків до бюджету.

В Україні збільшується обсяг виробництва зерна (із минулорічних 61 млн т до 63 млн т цього року) та посилюються експортні позиції. Загалом, 73% всіх поставок зерна проводяться залізничним транспортом, але «Укрзалізниця» не має достатньо рухомого складу, що призводить до невиконання планів відвантаження агрокомпаніями.

«На ходу» 7,5 тис. вагонів із 16 тис. загалом потрібних», - пояснює народний депутат Леонід Козаченко.

Якщо раніше «Укрзалізниця» звинувачувала експедиторів та трейдерів у незлагодженій співпраці, пояснюють експерти, то зараз ситуація кардинально змінилась: під час жнив останні, як ніхто інші, зацікавлені у своєчасній доставці вантажу та посиленому обороті, що не може надати залізничний монополіст. Вагони простоюють на місцях загрузки чи відправки через недостачу працівників залізниці та незлагоджену систему диспетчеризації, а в цей час «Укрзалізниця» нараховує штрафні санкції замовнику.

в