11 лютого 2022, 15:00, Фінанси

Рівень «тіньової» економіки в агросекторі скоротився до 27%

За попередніми розрахунками Мінекономіки рівень «тіньової» економіки в Україні у січні-вересні 2021 року становив 31% від обсягу офіційного ВВП, що на 1 в.п. менше за показник відповідного періоду 2020 року. Рівень «тіньової» економіки  у сільському,  лісовому та рибному  господарствах  скоротився з 30% до 27%.  Про це ідеться у звіті відомства.

«Незначне зменшення рівня тіньової економіки відбулося на тлі адаптування суб’єктів господарювання до діяльності в умовах непрогнозованих у часі карантинних обмежень. Це підтверджується виявленими підприємствами оптимістичними настроями у діловій активності, збереженням сталого споживчого та інвестиційного попиту в умовах дії «зеленого» рівня епідемічної небезпеки по усій території країни та, як наслідок, покращенням у звітному періоді (порівняно з січнем-вереснем 2020 року) фінансових результатів діяльності підприємств на тлі сприятливої зовнішньоекономічної кон’юнктури», – зазначили у Мінекономіки.

У відомстві додали, що практично всі агреговані види економічної діяльності (за винятком ВЕД «Фінансова та страхова діяльність» та ВЕД «Будівництво») показали тенденцію до зменшення рівня тіньової економіки.

Це відбулось на тлі покращення результатів діяльності підприємств цих ВЕД (за підсумком 9 місяців 2021 року, порівняно з відповідним періодом 2020 року) в умовах сприятливої кон’юнктури на зовнішніх ринках та відновлення попиту на окрему продукцію на внутрішньому ринку (чому, у свою чергу, сприяли збільшення соціальних стандартів і заходи Уряду з матеріальної підтримки бізнесу та населення під час пандемії)», – ідеться у повідомленні.

Нагадаємо, що обсяг тіньової оренди сільськогосподарських земель в Україні, за оцінками різних експертів, становить від 20 до 70 млрд грн.

 

в