7 лютого 2022, 15:00, Логістика/Техніка

Росія може заблокувати українські глибоководні порти у разі повномасштабного вторгнення – експерт

Якщо на території України Росія розгорне широкомасштабну війну, ні про яку ритмічність експорту, а тим більше забезпечення раніше законтрактованих або планових обсягів відвантажень йтися не буде. Про це заявив аналітик компанії Zernotorg.ua Олександр Тищенко у матеріалі на АgroРolit.com.

«Це стане шоком для світового ринку, адже є країни, які традиційно імпортують продукцію АПК саме з нашого регіону, також з ринку випадуть обсяги через зрив поставок, за деякими напрямками буде дефіцит. А враховуючи, що Росія останні 8 років активно нарощувала спроможності свого Чорноморського флоту, можна припустити можливу блокаду наших глибоководних портів», –  сказав він.

Він додав, що у Росії  є такий досвід на Азовському морі. Відповідно до всього цього РФ отримає санкції і в т.ч. ембарго на експорт своїх товарів, це також вдарить по ринках», – впевнений аналітик.

На думку Тищенка, враховуючи той факт, що жодного системного плану для подолання кризових явищ в галузі АПК на випадок «великої війни» не існує, принаймні у відкритому доступі, можна припустити, що буде відбуватися хаос. Принаймні в державному секторі.

Буде важливо евакуювати з територій, що перебуватимуть під ударом, зібраний урожай та інше цінне майно, тому від злагодженості роботи «Укрзалізниці» буде залежати дуже багато», – впевнений Олександр Тищенко.

Нагадаємо, що 

в