25 січня 2022, 12:00, Фінанси

Посівна 2022 року стабілізує курс гривні — експерт

У лютому 2022 року аграрії почнуть продавати долари, щоб провести посівну. Цей фактор традиційно стабілізує курс. Про це заявив фінансовий експерт, доктор економічних наук Ерік Найман, повідомляє UA:Українське радіо.

«Практика завжди відрізняється або у бік зміцнення, або у бік ослаблення гривні. В останні роки гривня завжди була міцнішою, ніж закладалося до бюджету. Попереду посівна. Уже в лютому аграрії почнуть продавати долари, щоб провести посівну. Цей фактор традиційно стабілізує курс», — зазначив експерт.

Він додав, що позитивом є те, що зима вже близька до завершення.

Можна вважати, що зиму ми майже пройшли. Це також стабілізаційний фактор. Лише один ризик — це військова загроза. Якщо цей фактор прибрати, то гривня вже зараз була б нижчою за 28 гривень за долар», наголосив Найман.

Також експерт наголосив, що зараз найгіршою є ситуація з бензином.

Бензин подорожчав, бо на зовнішньому ринку спостерігаються максимальні ціни на нафту з 2014 року. Це головний фактор, що спричинив зростання цін на бензин. Другий фактор — це девальвація гривні, яка ще більше підвищує ціни на бензин. Через ціни на бензин далі інфляція починає проникати і на інші товари», — додав Найман.

Нагадаємо, що аграрії на 11% забезпечені міндобривами для весняно-польових робіт.

 

в