18 грудня 2021, 09:00, Земля

Максимальна оціночна вартість землі визначатиметься по-новому

Максимальна оціночна вартість землі не буде перевищувати подвійного середнього значення ціни земель певних груп цільових призначень по Україні в цілому. Про це у інтерв'ю AgroPolit.com повідомив перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко.

Чиновник пояснив, у чому полягає компроміс Мінагро та Фонду держмайна у алгоритмі автоматичної оцінки землі на продаж.

«Порівняно низька динаміка ринку земель сільськогосподарського призначення призводить до того, що відчуження кількох ділянок, скажімо, біля траси або великого міста, або в курортній місцевості, які не плануються під сільськогосподарське використання і фактично продаються за ціною відповідних несільськогосподарських земель, може істотно спотворити середній розмір оціночної вартості навіть в масштабах цілої області (див. середні ціни продажу, скажімо, для Київської, Львівської, Івано-Франківської областей в розділі «Моніторинг ринку земель» на офіційному сайті Держгеокадастру)», — зазначив Анатолій Мірошниченко.

На його думку, для вирішення проблеми завищеної оцінки необхідно «відсікати» аномально високі ціни. Згідно із досягнутою домовленістю (яку ще потрібно нормативно зафіксувати), максимальна оціночна вартість землі не буде перевищувати подвійного середнього значення ціни земель певних груп цільових призначень по Україні в цілому.

Крім того, для розрахунку вартості ми домовилися використовувати фактичні ціни відчуження, а не бажані для продавців ціни на сайтах нерухомості, які можуть мати мало спільного з реальністю», — підсумували у Держгеокадастрі.

Повний текст інтверв'ю читайте тут.

Детальніше читайте у матеріалі - Держгеокадастр ініціює зміну способу оцінки вартості землі сільськогосподарського призначення для Фонду держмайна.

в