10 грудня 2021, 13:00, Агрохімія

Українські виробники та імпортери добрив назвали основні причини подорожчання продукції

Українські виробники та імпортери добрив назвали основні причини подорожчання продукції на ринку – це вартість газу, дефіцит сировини, експортні обмеження, інфляція та цінові ралі на ринку добрив. Про це ідеться у матеріалі на АgroРolit.com.

Як повідомив у коментарі виданню Superagronom.com генеральний директор компанії «АрусТрейд» Руслан Войтович, для них ця ситуація з добривами була прогнозована ще з весни.

«Оскільки ми як імпортер NPK добрив уважно аналізуємо ринок у всьому світі й таким чином плануємо свою роботу на кожен сезон, то заздалегідь попереджали наших дистриб'юторів і аграріїв, що ціни будуть зростати на всі види добрив, як NPK,так і азотні. Наразі ми бачимо, що така тенденція збережеться ще й до наступної осені», – повідомив Войтович.

За його словами, аграрії все одно купуватимуть азотні добрива, хоча зменшать норми їх внесення. Водночас вони збільшують закупівлі NPK добрив і збільшують норми їх внесення, щоб хоч якось компенсувати нестачу азоту для рослин і отримати хороший урожай. Оскільки ціни на NPK не так стрімко зростають.

До травня 2022 року ціна постійно зростатиме і, можливо, ближче до липня буде повільний відкат назад. Але тільки в тому разі, якщо у світі не виникне ще якийсь форс-мажор. Так само потрібно враховувати, що багато країн – виробників NPK добрив уже обмежили експорт в нашу країну, тож і зараз на них буде стрімке зростання цін на українському ринку і дефіцит», – заявив Руслан Войтович.

У свою чергу, Микола Кибук, керуючий партнер групи компаній «Сетагро», повідомив, щовисока ціна добрив спричинена кількома факторами, які склалися разом.

Найкраще я знаю ситуацію на ринку аміаку, адже це сфера діяльності нашої компанії. Наразі аміаку на ринку недостатньо, його не можна вільно купити та ще й спостерігається цінове раллі — вартість його постійно підвищується.На цьому тлі деякі постачальники, заводи-виробники, почали відмовлятися виконувати навіть попередньо оплачені замовлення. Посилаючись при цьому на технічні чи ще якісь причини. Що призводить до додаткового «усушення» ринку та зростання цін», – повідомив Кибук.

На його думку, до весни азотні добрива можуть трохи подешевшати, якщо попит знизиться. Але все залежатиме від ситуації на ринку газу. З іншого боку, маховик інфляції може підняти ціни на агропродукцію, і таким чином витрати і прибутки будуть дещо врівноважені. 

Нагадаємо, що уряд має зробити низку кроків для уникнення дефіциту добрив в Україні.

 

в