8 грудня 2021, 14:00, Політика

Завдяки закону 5600 про збалансованість бюджетних надходжень державна скарбниця отримає додатково від 15 до 30 млрд грн

Від 15 до 30 мільярдів гривень, за попередніми підрахунками, додатково вдасться залучити в бюджет держави, завдяки закону 5600 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Такі розрахунки в коментарі AgroPolit.com озвучив секретар аграрного комітету Іван Чайківський, коментуючи наслідки прийняття документу Верховною Радою.

Нагадаємо, законом 5600 вводяться зміни, завдяки яким недобросовісні аграрії будуть змушені вийти з тіні. Зокрема, вводиться мінімальне податкове зобов’язання на 1 га. Це ставить в рівні умови всіх сільгоспвиробників в частині податкового навантаження.

«Ми розуміємо, що в нас сьогодні високомаржинальними культурами є олійні культури, технічні культури, зернобобові, де (не треба кривити душею) аграрії добре заробляють. Після того як відбілимо ринок (його треба відбілити, бо 8-9 млн га сільськогосподарських земель обробляються в тіні), можна буде запустити процес правильного розподілу податків. Потрібно врівноважити високомаржинальне рослинництво і низькомаржинальне або навіть і збиткове тваринництво. Логіка має бути в усіх процесах – і в зміні підходів оподаткування також. Якщо десь забагато преференцій, а десь останню сорочку знімають – це треба виправляти. Інакше справедливості не буде. Як можна урівноважити? Наприклад, має фермер 1000 га. Ми розуміємо, що він може на тих 1000 га землі тримати умовно 200 корів. Тобто навантаження у нього 1 корова на 5 га. Велике навантаження? Ні. Можливо, слід збільшити навантаження. Але коли ми закріпляємо умовно одну корову за 4 га, чи за 2 га, то в такому разі виробнику даємо податкову пільгу на 10 років. Яку? Будеш платити не 100% земельного податку, а тільки 70%. А ті 30% виробники залишають собі – це ще одна форма спецрежиму для створення доданої вартості в АПК. Ті 30% ти кидаєш на спецрахунок підприємства і з того спецрахунку використовуєш кошти на тваринництво. Якщо немає тваринництва – немає спецрежиму. Аналогічно по свинарству, вівчарству, козівництву»,– заявив Чайківський.

Детальнішу інформацію читайте у матеріалі: Плюси та мінуси бюджетного закону 5600 в частині оподаткування АПК

в