7 грудня 2021, 08:05, Агрохімія

Аграрії прогнозують зростання собівартості виробничого циклу в АПК через зростання цін на добрива

Вартість мінеральних добрив навряд чи знизиться перед новим сезоном, відтак аграрії прогнозують зростання собівартості виробничого циклу в АПК. Про це йдеться в аналітичному матеріалі AgroPolit.com.

Високі ціни на газ і, відповідно, більш дорогі добрива нівелюють частину прибутків аграріїв від врожаю, що змусить уряд та бізнес шукати оптимальні варіанти виходу з ситуації. 

Наприкінці листопада 2021 року українські промисловці, аграрії та підприємці звернулися до прем'єр-міністра з листом, у якому попросили забезпечити вітчизняних виробників ресурсами, необхідними для роботи вітчизняного хімпрому, в тому числі і виробників добрив.

Різке зростання ціни на природний газ у всьому світі вже стало причиною значного скорочення та часткового закриття виробництва мінеральних добрив. Ця ситуація вже типова навіть для країн ЄС, проте в українському варіанті є більш загрозливою. Виробники не мають державної підтримки через подорожчання сировини (природний газ є 80% сировини у хімпромі), відчувають брак обігових коштів, а також тиск імпорту», –йдеться у повідомленні.

Детальніше про стан ринку добрив та перспективи аграрного сектору читайте у матеріалі: Підвищення цін на добрива вдарить по собівартості аграрної продукції

в