30 листопада 2021, 14:30, Політика

Озвучено негативні наслідки законопроекту про меліорацію земель для фермерів

Не всі фермерські господарства матимуть можливість включатися в роботу об'єднання водокористувачів, оскільки це несе додаткові великі витрати. Про це у коментарі для AgroPolit.com повідомив народний депутат аграрного комітету («Батьківщина») Вадим Івченко.

Він зазначив, що сьогодні фермери мають різну фінансову спроможність і багато з них навіть не реєструються як фермерське господарство. 

«Це означає, що деякі з них не зможуть включатися в роботу ОВК, оскільки вони передбачають потім реконструкцію цієї системи, що несе додаткові витрати. Також це означає, що якщо вони не вступлять в ОВК, можуть не отримати воду. А якщо вступлять, на них ще покладуть вступні внески, якщо відповідне рішення прийме ОВК, тому що кошти звідкись треба буде брати», — зазначив Вадим Івченко.

На думку нардепа, існує ризик, що маленькі фермерські господарства, щоб розрахуватися, змушені будуть продавати землю. 

Він додав, що під час прийняття рішення необхідно консультуватися з усіма учасниками ринку.

Нагадаємо, мова йде про законопроект 5202-д «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель». Повідомлялося, що сільгоспвиробники Миколаївської та Херсонської областей заявляють про загрозу монополізації системи зрошення великими аграрними компаніями, що призведе до збільшення собівартості поливу та інших негативних наслідків.

в