17 листопада 2021, 13:00, Рослинництво

У кукурудзі частка українського насіння сягає 30%, — експерт

Якщо раніше імпорт насіння кукурудзи в Україну становив 60-70 тис. т, то зараз цей показник скоротився до 30 тис. т і менше. Імпорт зменшився завдяки будівництву іноземних та вітчизняних компаній насіннєвих потужностей в Україні. Про це розповів директор «ГУ Інституту зернових культур НААН України» Владислав Черчель у коментарі для Latifundist.com.

За словами експерта, в Україні приблизно до 30% насіння гібридів кукурудзи висівають саме вітчизняою селекцією.

Владислав Черчель наголосив, що кількість вітчизняних компаній, які займаються селекцією кукурудзи, зростає, особливо приватних. Також збільшується кількість іноземних компаній, які працюють в Україні, — їх уже понад 30.

«Щодо адаптації українські гібриди кращі за іноземні. Є деякі питання щодо вологості зерна, але ця ознака залежить від зони та гібридного складу. Є вітчизняні гібриди, які теж непогано віддають вологу під час дозрівання. Але тут зазначу, що іноземні гібриди менш стійкі до посухи. Українські гібриди кукурудзи є більш посухостійкими, оскільки вони створювалися в умовах посухи», — підкреслив експерт.

Директор «ГУ Інституту зернових культур НААН України» наголосив, що в будь-якій країні насамперед висівається насіння вітчизняного виробництва. Наприклад, у Польщі сіють 1 млн га кукурудзи та є кілька державних підприємств, які займаються насінництвом, наприклад «Смолиця». Польські гібриди на батьківщині займають приблизно 60% площ посівів кукурудзи, бо держава цьому сприяє.

Ми конкурентоспроможні, порівняно з іноземною селекцією. Наші українські гібриди нічим не гірші за світові іноземні бренди. Вітчизняні гібриди безумовно кращі за посівмат невеликих компаній, які випадково заходять на ринок України. Так як у них не так багато ресурсів, щоб вести селекцію. Якщо подивитися на походження гібридів таких компаній, то вони у кращому разі за ліцензією використовують вихідний матеріал великих брендових компаній або матеріал, що втратив патентний захист. Ми працюємо не гірше за світові бренди, а головне, що працюємо в Україні. Створюємо робочі місця, податки залишається тут і наша продукція дешевша, ніж іноземних селекціонерів», — прокоментував Владислав Черчель.

За його словами, в іноземних компаній одна посівна одиниця у 2-3-4 рази дорожча. У той же час він вважає, що і для українських селекціонерів це мінус.

Нам треба підтягуватись за ціною до них. Як показує практика ЄС та інших країн, вітчизняна селекція може бути дешевшою максимум на 30% від імпортної», — підсумував експерт.

Нагадаємо, аграрії скаржаться на підхід до ціноутворення продукції насінництва.

в