20 жовтня 2021, 15:34, Фінанси

Кабмін оприлюднив порядок компенсації витрат товаровиробникам, які використовують меліоровані землі

Кабінет Міністрів України опублікував постанову про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі.

У постанові, яка містить 15 пунктів, вказано, що відповідно до частини сьомої статті 20 Бюджетного кодексу України Кабінет Міністрів України, затверджується Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі.

Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Мінагрополітики за програмою “Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників”, які спрямовуються для державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників, які використовують меліоровані землі (далі — бюджетні кошти). Бюджетні кошти спрямовуються на державну підтримку розвитку зрошуваного землеробства з метою підвищення ефективності сільського господарства в умовах змін клімату, стимулювання збільшення площ меліорованих земель та збільшення валового виробництва сільськогосподарської продукції.

Ми поступово, але впевнено рухаємося в напрямку проведення в Україні іригаційної реформи. Розвиток зрошуваного землеробства, а отже, і підтримка аграріїв, які працюють на меліорованих землях, наразі є основним пріоритетом Мінагрополітики», – зазначив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.

За словами міністра, бюджетні кошти сільгоспвиробникам перераховуватимуться у вигляді бюджетної дотації на безповоротній основі у розмірі до 25% вартості витрат (без урахування податку на додану вартість) за введені в експлуатацію зрошувальні системи з 1 листопада 2020 року по 31 жовтня 2021-го. Кошти спрямовуватимуться на реконструкцію наявних або будівництво нових зрошувальних систем.  Йдеться про матеріали, дощувальну техніку, канали, трубопроводи тощо. 

Однак, якщо вартість на обладнання, матеріали, роботи з будівництва і встановлення систем краплинного зрошення була частково компенсована за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів, підтримка у вигляді бюджетної дотації сільгосптоваровиробникам не надаватиметься. 

в