18 жовтня 2021, 13:00, Земля

Ринок землі: названо процедуру посвідчення похідних земельних договорів

Нотаріальна палата України готується працювати з оформленням результатів земельних аукціонів. Про це повідомила віцепрезидент Нотаріальної палати України Інна Бернацька, йдеться у матеріалі AgroPolit.com.

Вона додала, що наступним важливим кроком буде – посвідчення договорів щодо продажу похідних прав користування.

«Адже раніше, коли не був відкритий ринок землі, одна з моделей відкриття ринку землі передбачала на першому етапі дозволити лише продавати права оренди, права антитезису і т.д. Це теж наше суспільство повинно усвідомити, що це теж дороговартісний актив, який може бути предметом правочинів, і реалізація його дозволить займатися певними видами економічної і господарської діяльності», — повідомила експертка.

Інна Бернацька додала, що коли буде у аграріїв можливість отримувати кредити під купівлю земельних ділянок, тоді нотаріуси будуть посвідчувати іпотечні договори.

Крім того, нотаріуси виконують функцію державного реєстратора, і наразі в нас теж є пропозиції щодо антирейдерських різних чинників на цьому етапі земельної реформи. Але користуючись нагодою, не вводячи більш такі процесуальні технічні речі, я б хотіла сказати, як буде оптимізовуватися доступ до нотаріуса. Наразі з 6,5 тисячі нотаріусів більше ніж 5 тисяч підключені до НКС. Це свідчить про готовність людей працювати з правочинами», — додала Інна Бернацька.

Детальніше читайте у матеріалі - Ринок землі – результати від Мінагро, Мінюсту, Нотаріальної палати та Держгеокадастру.

Нагадаємо, у Мін'юсті оприлюднили порядок визнання права на земельну ділянку.

в