30 вересня 2021, 07:15, Держпідтримка

Аграрний реєтр спростить доступ аграріїв до державної підтримки — Мінагрополітики

Сьогодні Мінагрополітики спільно з Мінцифри ведуть роботу над  розробкою Державного аграрного реєстру, який повинен спроститb доступ аграріїв до державної підтримки. Про це під час виступу на панельні дискусії «Банківське фінансування для агропромислового комплексу» на Першій Всеукраїнській конференції доступу до фінансів малого та середнього бізнесу Access2finance заявив Баграт Ахіджанов, директор фінансово-економічного департаменту Міністерство аграрної політики та продовольства України.

«Зараз триває розробка Державного аграрного реєстру. Ми його розробляємо разом з Мінцифри. Виробнику потрібно буде зайти, зареєструватися, зазначити власні дані. Після цього йому запропонують 3-5 видів підтримки, на які він може претендувати. Ми зараз працюємо з асоціаціями профільними, які б види підтримки вони хотіли бачити.... Ми намагаємось під час формування програми бюджету Мінагрополітики, щоб таких програм, які з року в рік повторюються, було 15-20%. Бо не може аграрій за 1 рік опанувати новый спосіб подачі документів», — сказав він.

Ахіджанов додав, що yайбільш популярними програми у аграріїв є  програми здешевлення відсотків за залученими кредитами, інвестиційні програми, за якими йде здешевлення з боку держави.

Це все, що стосується садів, виноградарства і холодильників. В цьому році додали лінії з обробки овочів і фруктів», — уточнив він.

Щодо програм фінансування аграріїв під ринок землі чиновник висловився так:

Ми зараз всередині дискутуємо, як допомогти невеликим фермерам, які хочуть купити 5-20 га землі. Щоб вони мали 1-2 роки часу і змогли купити землю, поки не вийшли великі гравці. Ці питання по трібно опрацювати у колі фахівців».

Нагадаємо, що уряд затвердив порядок надання державної підтримки виробникам картоплі.

 

в