29 вересня 2021, 07:29, Земля

Міжнародні партнери проконсультують Мінагрополітики щодо втілення Геопорталу відкритих даних – експерт

Восени 2021 року від фахівців ООН та спеціалістів з інтегрованої геопросторової інформації (ІGIF) мають надійти рекомендації з урахуванням світового досвіду, як Україні найкраще втілювати програми Національної інфраструктури геопросторових даних (НІГД, або Геопортал відкритих даних) у життя. Про це у матеріалі на АgroРolit.com заявив директор Департаменту розвитку та стандартизації Національної інфраструктури геопросторових даних Андрій Галайда.

За його словами, у попередні роки велася потужна підготовча робота, а у 2021 році з прийняттям закону про НІГД та відповідних постанов, відбувся фактичний старт програми, і НІГД запрацювала як сервіс, що об'єднує в собі весь необхідний інструментарій.

«Звісно, цю сферу потрібно розвивати, адже навіть сервісний інструмент потребує місця для зберігання таких великих масивів даних, а також фінансування потрібне для загального розвитку. Тож сьогодні найактуальніше питання, яке потрібно вирішити, – це фінансова складова. Адже, наприклад, на політичному рівні питання з узгодженням та розвитком програм вже відбуваються, і там не повинно виникнути проблем. Для Мінагрополітики – це досить серйозне питання і одна з першочергових за важливістю тем. Вони реалізують плани розвитку НІГД разом з міжнародними учасниками програми (представники країн ООН, спеціалісти з інтегрованої геопросторової інформації (ІGIF)). Восени поточного року від них мають надійти рекомендації (з урахуванням світового досвіду) для України, як нам найкраще втілювати програми НІГД у життя», – заявив Галайда.

Нагадаємо, що експерт назвав ключові проблеми запуску Геопорталу відкритих даних.

 

в