друкувати


У ВРУ ініціюють повернення в бюджетний кодекс пункту про держпідтримку АПК на рівні 1% аграрного ВВП

22 вересня 2021, 07:05

В Україні необхідно на рівні закону повернути в бюджетний кодекс пункт про те, що на підтримку АПК з бюджету в рік надають не менше 1% аграрного ВВП. Про це у коментарі AgroPolit.com повідомив народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Вадим Івченко.

Він зазначив, що останніми роками спостерігається тенденція до зменшення держпідтримки аграріїв: у 2018 році вона була 6,3 млрд грн, 2019 р. -  5,9 млрд грн; 2020 р. – 4 млрд грн, але пізніше бюджет уточнювали в аграрній частині, 2021 р. – 4,5 млрд грн.

Нардеп додав, що по факту підвищення у 2022 році на 100 млн грн держпідтримки — це взагалі ні про що, адже стрімко зростає вартість тарифів, паливно-мастильних матеріалів, техніки, логістики, агрохімікатів.

Вважаю необхідним на рівні закону повернути в бюджетний кодекс пункт про те, що на підтримку АПК з бюджету в рік надають не менше 1% аграрного ВВП. Норму, яка свого часу була впроваджена за сприянням колишнього міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового у 2016 році, а потім скасована «Слугами народу». І саме на цьому має акцентувати свої зусилля і Аграрний комітет і профільне міністерство перед прийняттям фінансових документів на 2022 рік», — повідомив Вадим Івченко.

Він нагадав, що саме через бюджет держава може допомагати розвиватись малим фермерським господарствам або сімейним фермам, дати хоча б невелику можливість сільгосптоваровиробникам позмагатись за землю з великим бізнесом через відшкодування відсоткової ставки при викупі своєї землі під органічною продукцією, садами, овочами, полями для тваринництва тощо. І саме систематична держпідтримка допоможе в розвитку переробки, створюватиме робочі місця і позитивно вплине на суміжні галузі економіки.

Нагадаємо, фермери отримали 389,7 млн грн держпідтримки за ЄСВ.

Більше про розподіл держпідтримки у 2021 році читайте у матеріалі - Аграрії отримали з бюджету 1,5 млрд грн дотацій за 2021 рік.