друкувати


У ДПЗКУ через підозру в розтраті $50 млн проводять обшуки

10 серпня 2021, 14:38

Національна поліція України проводить обшуки у Державній продовольчо-зерновій корпорації через підозру у розтраті $50 млн керівництвом корпорації в 2021 році за зовнішньоекономічними контрактами. Про це AgroPolit.com повідомило особисте джерело в корпорації.

За даними джерела, наразі у корпорації відсутнє керівництво. Приміщення ДПЗКУ, де проходять обшуки, заблоковано, нікого не впускають та не випускають.

В ухвалі Печерського районного суду зазначається, що у ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ДПЗКУ, за попередньою змовою з бенефіціарними власниками суб'єктів господарювання, у тому числі компаній-нерезидентів, здійснили розтрату державного майна (зернових), які перебували у їх віданні шляхом проведення експортних операцій зернових на підконтрольні-компанії нерезиденти за заниженою вартістю без здійснення попередньої оплати, а також оплати послуг зі зберігання та перевалки зернових без їх фактичного виконання.

Повний текст ухвали суду знаходиться у розпорядженні AgroPolit.com

AgroPolit.com надіслав інформаційні запити у ДПЗКУ та Національну поліцію України щодо події, але відповіді поки не отримав.

Зокрема, кореспондент видання поставив наступні запитання:

Нагадаємо, «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) не змогла виконати контракт з постачання 60 тис. т української кукурудзи на Trans Trade (бенефіціарним власником якої є Роман Терещенко). Це, в свою чергу, призвело до зриву поставки даного обсягу на кінцевого покупця — компанію Holbud Ltd. Цікаво, що прізвище Терещенка також фігурує в ухвалі суду.

Повідомлялося, що наприкінці липня 2021 року СБУ викрила масштабну корупційну схему в «Державній продовольчо-зерновій корпорації України» (ДПЗКУ). Колишній директор її філії підозрюється у розтраті майже 15 млн гривень бюджетних коштів.

Раніше прозвучала заява, що до дефолту ДПЗКУ залишилося 8-12 місяців, а у березні поточного року Державним бюро розслідувань ( ДБР) було викрито системну корупційну схему службових осіб. Раніше У ДПЗКУ виникли проблеми через страхування майна Державної продовольчо-зернової корпорації України із завищеним страховим тарифом, через який в офісі ДПЗКУ 19 лютого пройшли обшуки.