друкувати


Ринок землі: названо дві причини, чому в Україні немає валу земельних операцій

7 серпня 2021, 07:28

Ціна на землю в Україні зростатиме дуже планомірно: стрибків не буде, бо українці наразі не квапляться її продавати. Є декілька причин, чому з відкриттям ринку землі в Україні не сталося валу земельних операцій. Про це у блозі на АgroРolit.com пише головний редактор сайту Наталія Білоусова.

Перша — лише після ухвалення пакету земельних законів (1423-IX — про земельну децентралізацію та 1444-ІХ — про електронні аукціони) фактично перед самим запуском ринку землі презентували порядок перевірки покупця землі, оновлену процедуру реєстрації земельної ділянки та механізм підключення нотаріусів до «земельної бази», тож дедлайни для спокійної підготовки згоріли. Виконати їх за таких умов було неможливо.

Земельна мапа України

Друга — через страусину позицію Мін’юсту в земельній темі і підготовці нотаріусів до вільного ринку (зокрема, їх підключення до земельної бази реєстрів) нотаріуси виявилися неготовими. Наразі 4313 нотаріусів отримали доступ до даних Державного земельного кадастру. Однак частка тих, хто реально здійснює реєстраційні дії із землею (посвідчують угоди щодо відчуження цих земель цільового призначення) незначна — за оцінками опитаних нотаріусів, близько 5% від цієї цифри. Зробивши помилку, нотаріуси ризикують втратити ліцензію.

Volodar

Створено новий спільний проєкт AgroPolit.com та Zemelka.ua за підтримки нової земельної агенції Volodar «Ринок землі в Україні. Мапа земельних угод і цін на землю з 1 липня 2021 року».

Більше читайте за посиланням.

Нагадаємо, що станом на 6 серпня в Україні вже здійснено 4 116 земельні операції в рамках чинного ринку землі.