1 липня 2021, 10:00, Земля

Ринок землі: усі транзакції йтимуть через банк, — Шмигаль

Після відкриття ринку землі 1 липня для купівлі землі треба буде офіційно показати свої кошти, всі транзакції йтимуть через банк. Про це заявив прем'єр Денис Шмигаль, відкриваючи засідання уряду.

«Завтра стартує одна з найважливіших та найбільш очікуваних реформ за всю історію незалежної України. Українці стануть справжніми господарями своєї землі, адже зможуть не просто нею володіти, але й вільно розпоряджатися.

Це те, що закріплено у Конституції, але фактично було неможливим через дію мораторію. Немає жодної успішної країни, де діяв би мораторій на запровадження цивілізованого ринку землі», — сказав прем'єр.

Від завтра його не буде і в Україні. Ми вдячні президенту Володимиру Зеленському за його політичну волю в цьому питанні, адже саме його програми розпочали цей важливий шлях для нашої країни», — додав він.

За його словами, запровадження ринку землі — важливий крок для захисту прав українського фермерства.

Передбачається реалізація механізму переважного права на придбання ділянки, яку орендують аграрії. Земельна реформа також передбачає створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Кредит зможуть отримати навіть малі фермери, які оброблюють землю до 500 га, та які не мають кредитної історії», — додав він.

Також, за його словами, для купівлі землі треба офіційно показати свої кошти. Всі транзакції йтимуть через банк. Усі договори перевірятимуться нотаріусами.

Міністерство аграрної політики вже почало інформаційну кампанію з роз’ясненням переваг та деталей роботи ринку землі. Тому наші громадяни зможуть отримати всі відповіді на свої запитання», — сказав також Шмигаль.

Нагадаємо, у Мін'юсті назвали суму податку на купівлю землі.

в