24 червня 2021, 09:24, Політика

Аграрний комітет підтримав альтернативний законопроект про забезпечення збалансованості бюджетних надходжень

Аграрний комітет обговорив урядову ініціативу, яка стосується внесення змін в Податковий кодекс щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень — законопроект 5600За підсумками розгляду Комітет підтримав альтернативний проект 5600-4 (із пропозиціями, викладеними в проектах 5600-2 і 5600-6) без дискримінаційних положень, передбачених основним». Про це у facebook написав у народний депутат Олег Тарасов

Він пояснив, чому Комітет не підтримав законопроект 5600.

«5600 встановлюється мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) в рік з 1 га с/г землі, що у власності чи користуванні, в розмірі 5% від нормативної грошової оцінки (НГО), що перевищує середні по Україні показники суми сплачених податків легальних с/г виробників (до 4% НГО). Альтернативним 5600-4 пропонується встановити МПЗ в розмірі 4% від НГО! Для ФОП – платників єдиного податку четвертої групи (сімейні фермерські господарства до 2 га) – 2% НГО», – написав депутат.

Він додав, що 5600 встановлюється пільга для фіз.осіб, в яких менше 0,5 га с/г землі. Але норма виписана таким чином, що якщо у фіз.особи більше 0,5 га, то з розрахунку МПЗ 0,5 га не віднімається.

Наприклад, якщо в фізичної особи 0,51 га, то МПЗ застосовується до усіх 0,51 га, а не до 0,01 га. В альтернативному 5600-4 пропонується звільнити від МПЗ 0,5 гектари, які перебувають в користуванні будь-якої фізичної особи», – зазначив Тарасов.

І зауважив, що в  енергетичній сфері скасування пільг з акцизного податку для «зеленої» електричної енергії протиставляє Україну Зеленому курсу Європи та відштовхує інвесторів через невизначений тариф на електроенергію.

Альтернативним 5600-4 акциз на енергетику з відновлювальних джерел не вводиться. Пропонується дозволити виробникам «зеленої» електроенергії виключати з прибутку нараховані, але не отримані кошти за поставку електроенергії, до моменту їх фактичної оплати», – пояснив Олег Тарасов.

Він додав, що 5600 містить ряд інших ініціатив, які дискримінують платників податків по відношенню до контролюючого органу. Тому з тексту альтернативного 5600-4 такі зміни вилучені.

Отже, у проекті 5600-4, на відміну від 5600, пропонується вирівнювання податкового навантаження для всіх землекористувачів, а не його підвищення, як це пропоновано в основній редакції 5600. 5600-4 перекриваються шляхи до маніпуляцій при розрахунку та адмініструванні МПЗ. Прибираються можливості для тиску на бізнес з боку фіскальних органів», – наголосив нардеп.

Тарасов зауважив, що міністр АПК Роман Лещенко також підтримав пропозицію Комітету.

Нагадаємо, що бізнес закликав відхилити законопроект №5600, яким запроваджується новий податок на землю.

 

в