7 червня 2021, 08:00, Рослинництво

Розвиток виноградарства в Україні потребує регіонального та зонального підходів – експерт

В Україні необхідно визначити пріоритети розвитку виноградарства з урахуванням зональних та регіональних особливостей. Про це у блозі на AgroPolit.com повідомив Голова Громадської спілки «Асоціація садівників, виноградарів та виноробів України» Володимир Печко.

«Наразі необхідно визначити пріоритети розвитку виноградарства з урахуванням зональних та регіональних особливостей. Приділити увагу розробці спеціальних державних програм зі збереження кращих сортів винограду. Уряду необхідно відновити дію Закону України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» ( 587-14 ) до 2025 р. та удосконалити механізм надання державної підтримки виноградарству і забезпечити розвиток виноробства з урахуванням вимог СОТ, розробити Виноградний кадастр в рамках загального земельного кадастру», — вважає експерт.

За його словами, відкритим питанням залишається врегулювання земельних відносин та раціоналізація землекористування, розробка юридичного та технічного оформлення права оренди землі під виноградники, формування ринку земель сільськогосподарського призначення.

Він додав, що існують загальні проблеми галузі:

  • Зараз в Україні з 2019 року очікується створення десятків малих виноробних господарств.
  • Закладення  насаджень  садивним  матеріалом  низьких селекційних категорій. Невідповідність сортового складу виноградних насаджень вимогам виноробства.
  • Низька ефективність виробництва винограду, яка зумовлена високою долею старих та зріджених виноградних насаджень, що підвищує собівартість і знижує конкурентоспроможність столового винограду та вітчизняної виноробної продукції.

Держава вже робить кроки, які стають поштовхом в розвитку галузі виноробства в Україні. Для розвитку галузі також необхідна розробка експортної стратегії та дорожньої карти розвитку виноградно-виноробної галузі, а також зменшення відсотків при кредитуванні галузі», — зазначив Володимир Печко.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що внутрішньому ринку винопродукції загрожує експансія іноземних виробників. 

в