20 квітня 2021, 10:10, Земля

Озвучено процедуру відчуження земельних ділянок для суспільних потреб

Примусове відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені із мотивів суспільної необхідності – це перехід права власності на земельні ділянки, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, до держави чи територіальної громади з мотивів суспільної необхідності за рішенням суду. Про це у блозі на AgroPolit.com повідомив заступник голови Центру розвитку земельних правовідносин в Україні Анатолій Шумський.

Він додав, що без рішення суду відібрати в людини земельну ділянку, право власності на яку вона оформила в належний спосіб, ніхто не може.

Примусове відчуження з мотивів суспільної необхідності можливе лише земельних ділянок, які перебувають у приватній власності фізичних чи юридичних осіб. Таке відчуження є підставою припинення права приватної власності на землю та виникнення права комунальної чи державної власності на відчужену земельну ділянку. Підставою для примусового відчуження з мотивів суспільної необхідності є неотримання згоди власника земельної ділянки на її викуп для суспільних потреб.

Детальніше про процедуру відчуження земельних ділянок читайте за посиланням.

Нагадаємо, у 2020 році нотаріусами посвідчено рекордну кількість договорів відчуження землі.

в