друкувати


Перед запуском ринку землі набирає актуальності питання ринкової (обігової) вартості паю

23 лютого 2021, 07:29

У зв’язку з наближенням початку вільного обігу земель сільськогосподарського призначення, а точніше до вже існуючого на відкритий ринок потраплять земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва приватної форми власності (фактично – паї), логічно набуває актуальності питання ринкової (обігової) вартості таких наділів. Так в матеріалі AgroPolit.com прокоментував ситуацію кандидат наук з державного управління у галузі регулювання земельних відносин Вадим Чувпило.

За його словами, відповідно до даних Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, близько 7 млн українців (19%) мають земельні паї з середнім розміром близько 4,2 га, загальною площею близько 30 млн га, що становить 73% всіх земель сільськогосподарського призначення в Україні.

Карта громад України

Рано чи пізно кожен власник такого наділу, навіть не маючи наміру продати, замислиться над тим, якою ж є реальна вартість його ділянки, адже капіталізація власного майна необхідна не лише для продажу, а і для таких нескладних побутових ситуацій, як кредитування, позики або ж інвестиції. Законодавче підґрунтя для формування реальної ціни на землю в нашій державі далеке від досконалості, більше того, воно фактично жодним чином не передбачає ніяких гарантій зростання вартості чи утворення певного «курсу», – заявив Чувпило.

Вадим Чувпило зауважив, що станом на 01.01.2021 року в Україні середня нормативно-грошова вартість 1 га земель сільськогосподарського призначення (ріллі) становить 27,5 тис. грн (менше ніж $1 тис.), нескладно дійти висновку, що цей показник абсолютно «відірваний» навіть від теоретично можливої ринкової вартості.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Битва за вільний ринок землі: земельна децентарлізація, ціна гектару, протидія рейдерству та кредити