друкувати


Дослідження: хто у Європі, США та Японії контролює Держпродспоживслужбу

25 січня 2021, 09:17

Презентовано аналітику про те, які міністерства у провідних країнах світу контролюють компетентні органи з фітосанітарії, з ветеринарної медицини та з безпечності харчових продуктів. Про це йдеться у спеціальному матеріалі AgroPolit.com, присвяченому проблемі перепрофілювання Держпродспоживслужби, яке наразі відбувається.

Нагадаємо, контроль над Держпродспоживслужбою (ДПСУ) та всією ветеринарно-санітарною вертикаллю стали каменем спотикання між міністром розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України  Ігорем Петрашком та новопризначеним міністром аграрної політики та продовольства Романом Лещенком. 

Видання проаналізувало, хто контролює компетентні органи з фітосанітарії, з ветеринарної медицини та з безпечності харчових продуктів у США, Японії, Німеччині та інших провідних країнах світу. В окремих країнах всі ці три органи можуть бути як окремі установи або об’єднані. З’ясувалося, що у основних і найрозвиненіших країнах світу таким контролем займається саме Міністерство аграрної політики. 

У Німеччині компетентний орган з фітосанітарії, ветеринарії та з безпечності харчових продуктів — Федеральне міністерство продовольства та сільського господарства; координуюче міністерство — Федеральне міністерство продовольства та сільського господарств. У США компетентний орган з фітосанітарії та ветеринарії — Служба інспекції здоров’я тварин і рослин; компетентний орган з безпечності харчових продуктів — Служба інспекції здоров’я тварин і рослин; координуюче міністерство — Міністерство сільського господарства. У Японії компетентний орган з фітосанітарії, ветеринарії та з безпечності харчових продуктів — Міністерство сільського, лісового та рибного господарства; координуюче міністерство — Міністерство сільського, лісового та рибного господарства, — йдеться у матеріалі. 

Про решту європейських та світових краї читайте у матеріалі.

Нагадаємо, що це вже не перша спроба змінити контролера за однією з найласіших державних служб в рамках Кабміну. Так, у серпні 2020 року Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) спробувало реформувати Держпродспоживслужбу, забравши у своє підпорядкування Санітарно-епідеміологічну службу (СЕС).