друкувати


Три основні схеми аграрного рейдерства в Україні

17 січня 2021, 08:00

В Офісі протидії рейдерству проаналізували проблематику аграрного рейдерства, умовно виділивши 3 класичні схеми атаки. У коментарі AgroPolit.com керівник Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України Віктор Дубовик назвав схеми аграрних атак та окреслив механізми захисту.

Перша схема, за його словами, полягає у зміні власника земельних ділянок шляхом внесення змін до реєстру.

«Державний реєстратор за відсутності визначених законодавством документів або на підставі підроблених документів вносить зміни до відомостей ДРП щодо власника земельної ділянки», — сказав Дубовик.

Ще однією схемою є рейдерське захоплення врожаю.

На підставі підроблених документів про перехід права власності на корпоративні права фермерського господарства до Державного реєстру прав вноситься запис про зміну власника підприємства, а вже наступного дня «нові власники» починають збирати врожай на земельній ділянці, — розповів керівник Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України.

Третьою схемою, яку окреслив Дубовик, є незаконне припинення договорів оренди, емфітевзису і суперфіцію та реєстрація іншого речового права за третьою особою.

«Аграрій обробляє земельні ділянки на підставі договорів оренди, а згодом, шляхом вчинення незаконних реєстраційних дій, такі договори оренди припиняються та право оренди земельних ділянок реєструється за третьою особою», — додав він.

Нагадаємо, технічне переоснащення Державного реєстру речових прав скоротить вдвічі рейдерство у 2021 році. Аграріїв безкоштовно консультують з питань  протидії рейдерству, – Мін’юст