друкувати


Зниження купівельної спроможності населення — головна проблема для галузі птахівництва у 2020 році

22 січня 2021, 07:00

Головною проблемою минулого року для галузі птахівництва є зниження купівельної спроможності населення внаслідок негативного впливу наслідків пандемії COVID-19 на економіку країни. Про це AgroPolit.com сказав виконавчий директор Союзу птахівників України Сергій Карпенко.

За його словами, на галузь птахівництва мали значний вплив декілька подій, які відбулись фактично з самого початку року, і наслідки їх будуть відчутними і в наступному 2021 році.

«В першу чергу це спалахи пташиного грипу в січні і грудні, які призвели до закриття деяких ключових зовнішніх ринків, карантинні обмеження, зумовлені поширенням коронавірусу, та значне зростання собівартості виробництва внаслідок подорожчання вартості комбікормів. Однак, на нашу думку, головною проблемою для галузі все ж таки є зниження купівельної спроможності населення внаслідок негативного впливу наслідків пандемії COVID-19 на економіку країни. Зниження внутрішнього попиту не забезпечує можливостей для підвищення відпускних цін на тлі галопуючого подорожчання кормів і зростання собівартості виробництва. Ринки продукції птахівництва стають ще більш профіцитними, а ціни на м'ясо птиці та яйця зменшуються (порівняно з аналогічним періодом минулого року на 8-10%). Як наслідок, вже відбулося зниження поголів’я птиці, що утримується в промисловому секторі (вперше з 2014 року, коли були об’єктивні причини), та зменшення виробництва яєць, яке є збитковим вже два останні роки. В м’ясному секторі негативні показники будуть спостерігатись в І кварталі наступного року», — відзначив Сергій Карпенко.

Директор Союзу птахівників України додав, що відновлення позитивних показників в птахівництві, з якими галузь входила в 2020 рік, можливе не раніше ніж за 1,5-2 роки за умови сприятливих економічних умов не лише в країні, а й на світових ринках. 

Нагадаємо, озвучено прогноз цін на яйця у наступному році. Експортний агроатлас — птахівництво заробило для України $503 млн валютної виручки у 2018 році.