3 грудня 2020, 06:20, Земля

Агробізнес не відчує позитивних наслідків від запровадження нової методики НГО

Покращення в роботі НГО помітять виключно в громадах. Нова методика дозволяє провести повторну оцінку в межах ОТГ і виправити помилки. Таку думку висловив заступник Голови Ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин. Про це пише видання АgroPolit.com.

«Багато аграріїв, коли проводилася оцінка земель у 2018 році, скаржилися на те, що не завжди точно була врахована якість грунтів, що у подальшому позначилося на НГО», – каже Мартин.

Відповідна рада в межах громади буде затверджувати оцінку на підконтрольній території.

«Ідея зведення трьох методик в одну полягає в тому, щоб цій раді не потрібно було замовляти багато технічної документації, в якій би оцінювалися всі землі в межах громади. Тому в проєкті указу основні спрощення – це процедурні моменти. Далі, щоб можна було швидко проводити оцінку і затверджувати результати. Крім того, нова методика передбачає, що, коли розробники зроблять технічну документацію НГО в межах громади, ці результати будуть вноситися в державну кадастрову систему. В подальшому всі землевласники і землекористувачі, коли їм потрібно буде отримати інформацію про окрему земельну ділянку, зможуть відразу на публічній кадастровій карті це побачити», – розповідає заступник Голови Ради Асоціації «Земельна спілка України.

Мартин зауважує, що у розрізі величини оцінок нічого не змінилося – залишається той рівень нормативних оцінок, який зараз є в Україні.

«І для цього є причина, адже якщо зростатиме оцінка, це пропорційно вплине на зростання плати за землю, земельних податків – це погано для бізнесу. Якщо ми оцінку знижуємо, то в цьому разі погано вже місцевим бюджетам, які отримують гроші зі сплати за землю. Тому формули, коефіцієнти і т.д. виписані таким чином, щоб сама величина оцінки залишилася такою, якою вона була раніше», – відзначає Мартин.

В частині сільськогосподарських земель взагалі нічого не зміниться. Той рівень НГО, який був затверджений у 2019 році, таким і залишиться.

Зазначимо, експерт пояснив, чому райради ризикують стати вотчинами місцевих феодалів.

в