22 вересня 2020, 13:20, Земля

Уряд закликали переглянути нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення

Необхідність перегляду нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення дозріла вже на державному рівні. Про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОДА Артем Чаган, повідомляє Дивись-Інфо.

Він зазначив, що, згідно з нормативною оцінкою земель сільськогосподарського призначення, станом на 1 січня цього року середня вартість ріллі в Донецькій області становить 31 тис. грн за га. В інших областях України діапазон нормативної оцінки ріллі — від 21 тис. за га до 34 тис. за гектар.

Артем Чаган пояснює, що на Донеччині така оцінка є дещо завищеною (не береться до уваги кліматична особливість регіону та близькість лінії розмежування), а також додає, як саме оцінка впливає на реальну вартість паїв.

«Необхідність перегляду нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення дозріла вже на державному рівні. Я говорю про нормативну оцінку земельних ділянок, тому що єдина умова, яка стосується ціни продажу власниками земельної ділянки (паю) в законі про ринок полягає в тому, що до 1 січня 2030 року їх не можна продавати дешевше за нормативну грошову оцінку», — зазначив Артем Чаган.

Нагадаємо, на думку експертів, після відкриття ринку землі ціна на неї знизиться.

 

в