друкувати


Перед нами не стоїть завдання продати компанію, — керівник ДПЗКУ Василь Коваленко

25 вересня 2020, 08:11

Перед керівництвом ДПЗКУ не стоїть завдання продати компанію. Про це заявив для AgroPolit.com в. о. голови ДПЗКУ Василь Коваленко.

«Я вважаю, що у аграрної країни повинна бути така державна аграрна корпорація, як ДПЗКУ. Її можна використовувати для залучення інвестицій. Адже навіть якщо взяти чинний китайський кредит, він складається з двох частин. Друга частина в $1,5 млрд — на закупівлю китайських ЗЗР і техніки. Ми цю частину не використовуємо. Хоча платимо за неї щороку $90 тис. За обслуговування рахунку. Тобто за 10 років ми вже сплатили $700 тис. Фактично, викинули на вітер. А якщо залучити ці $1,5 млрд, на частину цих грошей провести модернізацію ОЗТ, Миколаївського порту, зробити поглиблення дна й за рахунок цього знизити собівартість відвантажень і збільшити пропускну здатність терміналів із 3,6 млн т зерна на рік до 5-5,8 млн т. Ці гроші можна використовувати для нарощування земельного банку до 50-60 тис. га. Тоді й вартість компанії зросте. Зараз у ДПЗКУ 6 тис. га. Технічно це все можливо зробити... Якщо вирішити питання китайського кредиту», – пояснив свою позицію Коваленко. 

За його словами, компанії необхідні інвестиції.

Сподіваюся, що ми зустрінемося найближчим часом з китайською стороною, будемо пропонувати пролонгувати повернення коштів на 10 років, зменшити процентну ставку з 6% до 3% і прибрати ці $5 з 1 т. На гачку нас ніхто не тримає. Можливо використати кредит як елемент тиску на нас. Але я думаю, що для Китаю важливо бути присутнім на території України, особливо за відкриття ринку землі тощо. Насправді з моменту оформлення кредиту досі ніхто в корпорації нормально не сідав за стіл переговорів з китайцями. Ми презентували стратегію розвитку компанії і міністерство її схвалило. Вважаю, що єдиний варіант правильного виходу з кризи – це докапіталізація компанії, розширення земельного банку. Якщо стоїть завдання дорого продати корпорацію, тоді треба ще щось в неї вкласти. Компанії необхідні інвестиції. Для цього потрібна відповідна законодавча база. Необхідно дати можливість корпорації, в кінці кінців, зареєструвати елеватори. Просто елеватори передавалися ДПЗКУ трьома траншами. І виходить, що частина елеваторів зараз за Кабміном, частина – за міністерством, частина – за нами», – заявив Василь Коваленко.

Нагадаємо, ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» у 2019 році посіла 100-те місце у загальному рейтингу компаній, проаналізованих і поданих у звіті МЕРТу. Основні фінансові показники: