19 вересня 2020, 09:11, Політика

Імпортна молочка витісняє з українського ринку продукцію місцевих виробників

Молочні продукти закордонних виробників витісняють сир та молоко з українських ферм. Про це розповів директор Інфагро Василь Вінтоняк у коментарі AgroPolit.com для публікації Молоко без держпідтримки: в Україні щомісяця безповоротно зникають 10 тисяч корів.

«Нині на українському ринку перебільшена кількість молочної продукції. Держава має втрутитись у цей процес. А саме – ініціювати перепідписання угоди з ЄС, тому що ми не маємо фактично мита на європейську продукцію – це 3,5%. А через 2 роки його взагалі не буде. В українських магазинах практично увесь сир європейський. Якщо так і далі, то виробники молока не зможуть нарощувати обсяги, бо їхнє молоко не буде потрібне нашим переробникам. Тоді заходитимуть імпортери. Якщо говорити про молоко, то баланс реалізованої продукції закордон буде від’ємним. Уже наступного року імпорт може бути більшим, ніж експорт молока. Раніше ми експортували 1 млн т, тепер цього немає», – зазначив Вінтоняк.

Його позицію підтвердив голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський

Погляньмо, що відбувається в успішних країнах, де добре розвинена молочна галузь. Це держави, де є вертикальна інтеграція, де переробні підприємства – це кооперативи. Нова Зеландія, США, Австралія, Канада, Скандинавські країни – там галузь розвивається, відбувається зростання. Чому? Бо там є держпідтримка, від звичайного фермера до переробних підприємств», – сказав Чагаровський.

Нагадаємо, в Україні щороку зникає на третину більше корів. Кількість поголів’я корів в Україні сягнула найменшої величини – 1,7 млн голів. 

в