3 червня 2020, 14:30, Логістика/Техніка

У Польщі повідомили, що в України незабаром з'явиться ще один морський порт

Сусідні з Польщею країни – Україна та Білорусь – зможуть використовувати морські порти Віслинської затоки для імпорту та експорту своєї продукції після завершення будівництва судноплавного каналу через косу Вісли. Про в ефірі TVP Info заявив голова канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський.

«Відкритий доступ до портів Віслинської затоки означатиме доступ до міжнародних морів для наших партнерів зі сходу – Білорусі й України, яка матиме черговий, альтернативний порт для імпорту й експорту своїх товарів», — заявив Щерський.

За його словами, будівництво каналу має велике значення з точки зору суверенітету Польщі, оскільки він буде розташований на межі між східним флангом НАТО і сусідами Альянсу на сході.

Щерський підкреслив, що розташована неподалік Калінінградська область РФ є «однією великою військовою базою», адже цей регіон є надзвичайно мілітаризованою частиною Росії. Водночас без будівництва цього каналу Польща мала б ускладнений доступ для польських суден до частини своєї території.

Тому, як переконує Щерський, будівництво судноплавного каналу через Віслинську косу «повністю змінює суб’єктність Польщі на економічній карті».

Нагадаємо, в Україні оголошено конкурс на посади очільників 10 морпортів.

в