друкувати


Пленум Верховного Суду вимагає перевірити конституційність карантинних обмежень

29 травня 2020, 17:48

Пленум Верховного Суду звернувся до Конституційного Суду України з поданням, у якому вимагає перевірити наскільки конституційними були карантинні обмеження, запроваджені урядом. Про це пише Судова влада України.

Пленум ВСУ побачив порушення Конституції України у обмеженнях пересування, обмеженнях для бізнесу та нормами щодо зарплати працівників. Оцінки суддів Конституційного Суду стосуватимуться положення окремих нормативно-правових актів, ухвалених Кабінетом Міністрів України та Верховною Радою України.

«Результати аналізу окремих положень постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів», Порядку здійснення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією, затвердженого постановою КМУ від 20 травня 2020 року № 392, та  розпорядження КМУ від 14 березня 2020 року № 287-р «Про тимчасове обмеження перетинання державного кордону, спрямоване на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», а також окремих норм Закону України від 13 квітня 2020 року № 553-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» дають змогу зробити висновок, що їхня сутність і практична реалізація, на  переконання Пленуму Верховного Суду, не відповідають Конституції України», – зазначається у звіті за результатами Пленуму Верховного Суду.

Пленум Верховного Суду України побачив невідповідність Конституції України у таких обмеженнях:

Окреме несхвалення Пленуму Верховного Суду України стосується закону № 553-IX.

Законом № 553-IX внесено зміни до ст. 25 Бюджетного кодексу України… передбачено, що казначейство України здійснює безспірне списання коштів державного бюджету та місцевих бюджетів на підставі рішення суду. Прийняття зазначених змін призведе до невиконання рішень судів, що суперечить положенням ст. 129-1 Конституції України, відповідно до якої судове рішення є обов’язковим до виконання… Законом № 553-IX, яким до завершення карантину обмежено заробітну плату та грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ, а також народних депутатів України, суддів, прокурорів та інших осіб, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, здійснено непропорційне втручання в майнові права цих осіб», – вказано у повідомленні Пленуму ВСУ.

Пленум ВС попросив КСУ визнати провадження невідкладним і розглянути його у строк, який не перевищує один календарний місяць.

«Верховний Суд з розумінням ставиться до ситуації в державі, що склалася у зв’язку з поширенням на території України COVID-19, та в цілому підтримує заходи, спрямовані на подолання зовнішніх і внутрішніх загроз безпеки та захист здоров’я громадян, які не суперечать Основному Закону України», – зазначає Пленум ВСУ.

Нагадаємо, третина скарг споживачів до Держпродспоживслужби у період карантину для запобігання коронавірусу стосуються роботи торговельних мереж. Про наслідки для бізнесу карантину для запобігання поширення коронавірусу читайте за посиланням