друкувати


Озвучено розмір податку на 1 га сільськогосподарських земель для аграріїв

14 травня 2020, 07:30

У разі прийняття законопроєкту №3131-1, мінімальне податкове навантаження на землю сільськогосподарського призначення становитиме до 3-4% з можливістю її знизити до 1% за рахунок сплати інших податків. Про це у своєму блозі на АgroРolit.com написав один з авторів законопроекту №3131-1 народний депутат Іван Чайківський.

У березні 2020 року він із колегами запропонували законопроєкт №3131-1 «Проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо удосконалення системи оподаткування у сфері земельних відносин і сільського господарства», який має запровадити мінімальне податкове навантаження на землю сільськогосподарського призначення.

«Ми підвищуємо ставку земельного податку до 3-4%, але даємо можливість її знизити аж до 1% за рахунок сплати інших податків (ПДФО від продажу с/г продукції або ПДФО орендодавців та працівників (для платників ЄП) або єдиного податку 3-ї групи, або податку на прибуток підприємства)», – написав Чайківський.

За словами народного депутата, цей механізм, водночас, мінімально вплине на легальних сільськогосподарських товаровиробників, оскільки вони вже сплачують усі належні податки та збільшить податкове навантаження на «тіньовиків», виштовхуючи їх у легальне поле.

Підсумовуючи: після запровадження обов’язкового податку, максимальна ставка у гривні становитиме 3% НГО – 900 грн, 4% – 1200 грн. Сумарне навантаження може бути 1200-1400 грн. Для тих, хто легально працює, практично нічого не зміниться, окрім того, що зарплати та умови роботи перебуватимуть у конкурентних умовах із тими, хто досі працював у тін, – додав він.

Співавторами цього законопроекту є народні депутати Олег Тарасов та Дмитро Соломчук.

Нагадаємо, що від тіньової оренди землі у вигляді податків не надходить до бюджетів більш ніж 20 млрд грн на рік.