друкувати


Уряду радять просити в обмін на експорт до Китаю фінансову підтримку у $20 млрд

8 травня 2020, 07:40

Претендувати на фінансову підтримку Китаю у $20 млрд в обмін на поставки продукції до країни-партнера рекомендує уряду власник Ukrlandfarming Олег Бахматюк.

«За умови залучення інвестицій з країн, які залежні від постачання продовольства, можна отримати до $30-40 млрд під тверді гарантії поставок українських продуктів харчування. Вони будуть інвестувати у стабільне постачання – у нашу інфраструктуру, порти, дороги, модернізацію «Укрзалізниці». Якщо ми постачаємо до Китаю продукції на $5 млрд, можна спокійно претендувати на фінансову підтримку у $20 млрд. Це так званий режим економічної зацікавленості. Країни сплачують, бо потребують стабільності», – сказав Бахматюк.

Власник Ukrlandfarming зазначив, що подібний досвід залучення інвестицій має Бразилія.

«Нам уже немає потреби винаходити велосипед. Україна – така сама, як Бразилія 20 років тому, лише в центрі Європи», – розповів Бахматюк.  

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 15 квітня відмовив Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) в обранні для бізнесмена, екс-власника VAB Олега Бахматюка запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою у справі про отриманий цим банком у 2014 році стабілізаційний кредит Нацбанку, що підтверджує незаконність дій НАБУ. Сам Бахматюк назвав справу фейковою та додав, що влада поки не готова чути бізнес.

Вартість нафти марки WTI 20 квітня вперше в історії США сягнула на Нью-Йоркській товарній біржі від'ємних показників -$40,32 за барель. Це був абсолютний історичний мінімум за весь час видобутку нафти з кінця XIX століття. В той же час, представники бізнесу та профільних асоціацій закликають уряд в умовах карантину сприяти експорту, який почали обмежувати для забезпечення продовольчої безпеки України.