друкувати


У Держгеокадастрі розповіли, чи відв’яжуть вартість землі від величини нормативної грошової оцінки

1 травня 2020, 09:00

Сьогодні немає сенсу відв’язуватися від нормативної грошової рцінки землі (НГО), адже їй не знайдено альтернативи. Про це голова Держгеокадаструу  Денис Башлик розповів в інтерв’ю АgroРolit.

«НГО не визначає вартість земельної ділянки. НГО – це капіталізований рентний дохід, тобто потенційна оцінка доходу з 1 га. Сьогодні, на жаль, кращого інструменту для оцінки землі в Україні не існує. давайте розглянемо світову практику і українські реалії. В світовій практиці існує так поняття, як масова оцінка. Такий підхід оцінює не тільки земельну ділянку, але й нерухомість та все, що на ній знаходиться. На сьогодні, ми вже запустили таку законодавчу ініціативу, але, тим не менш, НГО розраховується за формулою капіталізованого рентного доходу і декілька років вона індексувалася. Сьогодні немає сенсу відв’язуватися від НГО, адже їй немає альтернативи», – сказав він.

Башлик додав, що  навіть, якщо взяти середню нормативну грошову оцінку по Україні – це 27 200-22 500 тис. грн – вона відповідає тій мінімальній ціні, яка на сьогодні торгується на ринку за 1 га.

Десь більше, десь менше (в залежності від того чи це сіножаті, чи багаторічні насадження). Але, повторю, цей інструмент приблизно збігається з ринковими показниками, – наголосив керівник Держгеокадастру.


Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі