друкувати


Близько 20% агрокомпаній загальмують свої стратегії розвитку через закон про ринок землі 552-ІХ

1 травня 2020, 07:18

П'ята частина великих українських агрокомпаній буде змущена загальмувати свій розвиток через обмеження у прийнятому законі про ринок землі 552-ІХ. Про це пише у своєму блогові «Земля без гриму…» головний редактор AgroPolit.com Наталія Білоусова, аналізуючи текст підписаного президентом Володимиром Зеленським закону про вільний обіг сільськогосподарської землі 552-ІХ.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

«Офіційно іноземці та іноземні юридичні компанії не можуть бути власниками землі і лише після проведення всеукраїнського референдуму їх доля вирішиться – допускати/ні і як. Якщо іноземець успадковує земельну ділянку, то протягом року він має її продати, інакше – конфіскація», — пояснює вона.

Втім обмеження для іноземців означають іще одну тенденцію для українського агроринку.

Не вирішеною, тобто законсервованою є доля 20% аграрного ринку. У багатьох агрокомпаній в структурі акціонерного капіталу є частка іноземних інвестицій. Багато публічних агрохолдингів, тобто їх акції щоденно можуть змінювати своїх іноземних власників. Чи буде це проблема? Для тих агрохолдингів, які вирощують на продаж, це не проблема: їм вигідніше 5-7 років працювати на умовах договорів оренди землі. Якщо ж компанія будується під конкретного власника на довго, то їй вигідніше придбати землю, але в такому разі йдеться про інвестиції на 12-15 років», — пояснює Наталія Білоусова.

Як сьогодні виглядає десятка найбільших агрохолдингів країни дивіться у інфографіці.

Нагадаємо, що протягом двох наступних років пожвавляться операції з емфітевзису і зросте кількість агрохолдингів із земельним банком 50-60 тис.га.

Ключові положення закону про землю дивіться в графіці.