друкувати


Проблему «тіні» в АПК слід вирішувати за рахунок зниження податків, – експерт

22 січня 2020, 06:04

Проблему «тіні» в АПК слід вирішувати за рахунок зниження податків. Про це розповів експерт з питань аграрної галузі, голова ради ГО «Бізнес-Варта» Іван Мірошніченко.

«Я 20 років у бізнесі. Тіньовий ринок був завжди. І якщо говорити про аграрний комплекс, то він завжди був «флагманом» у цьому питанні. Можна сперечатися про те, чи 30%, чи 40% наразі в «тіні», але це точно не 3-5%. В основі тіньового ринку лежать три причини. По-перше, це податки. За наших високих податків і бідної економіки в нас буде «тінь» завжди. Такі податки можна сплачувати у Німеччині, Франції, США. Мати податкову шкалу від доходів. Але такі податки, як у нас, заганяють український бізнес у «тінь»», — зазначив Іван Мірошніченко.

Нагадаємо, детальніше про податкові зміни у поточному році читайте у матеріалі: Податки-2020: основні зміни для АПК від уряду та парламенту

Друга причина, на його думку, – це саме середовище, яке створює підґрунтя для тіньового ринку, адже вартість ведення бізнесу та всі ризики підштовхують бізнес до «тіні».

Щоби виправити ситуацію, слід подивитися, кому вигідні такі умови, тобто варто шукати вигодонабувача та зменшувати податки. «Я вам скажу так: за останні три роки у нас сталася унікальна ситуація, «тіньовий» ринок перейшов із гривні на долар. А це неповернення валютної виручки та інше. Це пряма загроза легальному бізнесу, адже це може призвести до зникнення середніх «білих» підприємств, яких «тіньові» компанії розривають економічно за рахунок більш привабливих пропозицій, які вони можуть запропонувати власникам землі. Щоб виправити ситуацію, ми маємо знизити податки і допомогти бізнесу. Законопроект про мінімальне податкове навантаження на гектар землі 4-й рік лежить у парламенті. Не голосується він через супротив мажоритарних депутатів, які потім мають пояснювати таке рішення з примусової сплати податків власним виборцям», – каже Мірошніченко.

Читайте до теми: Основні зміни для АПК у 2020 році від уряду та парламенту