друкувати


Названо наслідки падіння Ukrlandfarming для агросектору

16 січня 2020, 18:00

Невирішення питання Ukrlandfarming завдасть шкоди не тільки агросектору, а й ринку землі та взагалі Україні. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com повідомив український політик, екс-нардеп аграрного комітету Ради попереднього скликання Іван Мірошніченко.

«Сьогоднішнє загострення ситуації довкола Ukrlandfarming  – це необережне та непрофесійне вирішення питання реструктуризації боргів з боку уряду та НБУ довкола групи компаній у її складі. За останні 5-6 років відбувається певне переслідування компанії та тиск на неї», — зазначив Іван Мірошніченко. 

Він додає, що наслідки від падіння компанії можуть бути катастрофічними.

Тобто ми маємо розуміти масштаб можливих негативних наслідків. Можна по-різному ставитися до власників, але цей бізнес є, і він створює 1,2-1,5% ВВП України, там працює 30 тис. людей і в ньому є західні кредитори з близько $1,6 млрд кредитів. «Мрія» впала 6 років тому, а фінансовий ринок і досі пам’ятає цей неприємний присмак і недоінвестовує в агросектор України того обсягу інвестицій, який міг би бути. Ukrlandfarming – це три «Мрії», а вона була лідером і входила до ТОП-5 компаній у світі, — вважає Іван Мірошніченко.

Він переконаний, що неправильне вирішення проблеми призведе до «інвестиціного вакууму».

«Активи, які сьогодні коштують $2-2,5 млрд, стануть здобиччю «гробовщиків» та рейдерського напрямку «шакалів». Тобто, якщо зараз прийдуть поживитися $200 млн, покладуть агрокомпанію в більш ніж $2 млрд. Тому з боку влади, ФГВФО та уряду має бути виключно професійне та конструктивне вирішення питання боргів Ukrlandfarming», — говорить Іван Мірошніченко.

Більше читайте за посиланням.

Також Іван Мірошніченко назвав два варіанти вирішення питання китайського кредиту ДПЗКУ.