друкувати


Агроекспорт втратив 6-7 млрд грн через зміцнення гривні

26 грудня 2019, 13:00

Українські агрокомпанії через ревальвацію гривні з початку 2019 р недоотримали 6-7 млрд грн експортної виручки. Про це в ефірі AgroFM заявилв  громадський діяч, колишня в.о. міністра аграрної політики і продовольства України Ольга Трофімцева.

«2019 й виявився непростим. Звичайно, зміцнення гривні не зупинило агроекспорт, але зробило негативний вплив», – сказала вона.

Трофімцева додала, що зазвичай невелика контрольована девальвація національної валюти допомагала українському експорту бути більш конкурентною на зовнішніх ринках.

«Другий виклик, який опосередковано впливає на експорт сільгосппродукції, — запуск ринку землі. Уже в цьому році капітальні інвестиції в технології, диверсифікацію, будь-яке розширення виробництва, переробні потужності зменшилися. Думаю, в наступному році ця тенденція продовжиться », – наголосила експерт.

Основними завданнями для експортерів на наступний рік Трофімцева виділяє необхідність дотримання бездоганної якості продукції, а також активний пошук нових ринків збуту.

Нагадаємо, що станом на 23 грудня з початку 2019/2020 маркетингового року з України експортовано 29 350 тис. т зернових культур, що на 7,6 млн тонн більше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.