друкувати


Чому Україні потрібен кредит МВФ, – Милованов

9 грудня 2019, 12:28

Відсутність програми підтримки України Міжнародним валютним фондом (МВФ) призведе до економічної кризи. Про це на своїй сторінці у facebook написав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

«Всі економічні експерти й інвестори кажуть, що програма з МВФ потрібна. Але одночасно багато не-економістів пропонують «послати» МВФ. На мою думку, відсутність програми призведе до економічної кризи. А пропозиції «послати» МВФ є безвідповідальними, або робляться тими, хто не розібрався в суті ролі МВФ для України. Насправді, питання з МВФ не про гроші. А про довіру до економіки України. МВФ – такий собі маркер довіри», – написав він.

За його словами, якщо є підтримка МВФ, то  є довіра внутрішніх та міжнародних інвесторів до стану української економіки та програми розвитку економіки, а також до дій керівництва держави. Як наслідок – інвестиції та міжнародна торгівля.

Великі інвестори, власники великих українських та міжнародних бізнесів, а також внутрішні експерти орієнтуються на позицію МВФ, коли оцінюють стан економіки, – додав Милованов.

Він назвав умови надання допомоги:

1. МВФ надає позику лише за умов впевненості, що економічна політика держави відповідальна. Тобто тоді, коли на їхню думку дії Уряду, НБУ та влади в цілому є виважені та обґрунтовані. Якщо програми немає, то для інвесторів це означає, що можуть бути ризики. Тоді інвестори — внутрішні та міжнародні — будуть співпрацювати з Україною на інших умовах: вищий відсоток, менші суми інвестицій. А що більший відсоток за позикою платить держава, то, відповідно більший відсоток – економіка і, врешті-решт, платники податків – ми з вами. Так само менша сума інвестицій означає менше економічне зростання, менші зарплати, менші надходження в бюджет.

 2. МВФ надає кредити Україні під низький відсоток $2-3%. Це рівень інфляції в доларі. Тобто ми майже нічого не втрачаємо, а інколи (якщо гривня посилюється) навіть заробляємо на такому кредиті. Але більш правильно сказати, що зазвичай гроші ідуть в резерви Національного банку України і не використовуються — це кошти на випадок економічних проблем. З часом ми їх повертаємо, і потім або беремо кредит знову, або купуємо резерви за гривню.

Тому для України зараз – після підтвердження програми МВФ на робочому рівні — важливо залучати нових інвесторів щоб зростала економіка, збільшилася кількість робочих місць для наших людей, показник рівня заробітної плати досяг рівня європейського. А кошти МВФ були фінансовою подушкою в нашій економіці, – написав міністр.

Нагадаємо, що 40% топ-менеджерів очікують поліпшення бізнес-клімату протягом наступних півроку, водночас 53% вагаються, чи буде Україна вигідним ринком для заходу нових інвесторів.