друкувати


Фермери та агрохолдинги бояться іноземців на відкритому ринку землі, бо не мають безпеки сьогодні, – Слободяник

22 жовтня 2019, 15:42

Агрохолдинги, так само як малі та середні фермери, побоюються конкуренції іноземців на відкритому ринку землі, бо вже сьогодні не почуваються в економічній безпеці. Про це сказав голова «Агро-Продовольчої ради» Іван Слободяник під час четвертого етапу земельного віче.

Організатори віче — радник прем’єр-міністра, депутат парламенту 8-го скликання Олексій Мушак та AgroPolit.comLatifundist.comKurkul.com.

«Ані холдингам, ані середнім фермерам не вигідний захід нових гравців. Бо подушки безпеки у них немає, державні програми підтримки скорочено. Урожаюй цього року менший. Є багато середніх фермерів, яких сьогодні треба підтримати. Відстрочка для іноземців 4 роки — дуже мало. Ринок – це не лише можливість продавати, це здатність купувати, насамперед. Відкритий ринок — це рівні стартові можливості. Сьогодні їх немає», — сказав Іван Слободяник.

Слободяник додав, що найменш захищеній ланці – тобто фермерським господарствам, нині вкрай необхідні програми підтримки, які дозволять отримувати вигідні кредити.

Це виграш для економіки — і самозайнятість, і додаткові інвестиції в техніку. Будь-яка економічна модель, за підручником – що більше середнього класу, то краще для економіки країни. Без наявного інструменту фінансування, який дорівнюватиме 3-5% річних для українського аграрія, є величезний ризик, що цей середній фермер зникне», — розповів Слободяник.