друкувати


Порти «Ольвія» та «Херсон» передадуть у концесію

3 червня 2019, 08:37

Вже у червні розпочнеться конкурс на концесію портів «Ольвія» та «Херсон». Про це у екслюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com на щорічному портовому форумі Ukrainian Ports Forum 2019 повідомив заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк.

Нагадаємо, Європейський інвестиційний банк розглядає два інвестиційних проекти з АМПУ.

Лавренюк зазначив, що є противником приватизації портів і вважає, що стивідорні операції потрібно передавати приватному бізнесу, який більш ефективніше діє, чим держава.

«Ми запускаємо перший пілот концесії портів «Ольвія» та «Херсон» найближчим часом. Інтерес до цих конcеційних конкурсів досить великий. В першу чергу на міжнародному рівні. Іноземні інвестори готові змагатися в конкурсі, пропонувати вищу ціну», — зазначив Лавренюк.

Він додав, що порт у такому вигляді, як він є зараз, приносить до бюджету коштів менше, скільки він буде приносити після передачі в концесію.

В чому перевага? Майно залишається далі державним, але концесіонер має право користування цим майном, покращувати його. Для цього надаються терміни — 30 років, 50 років. Все залежить від фінансово-економічного розрахунку. Останній проводиться задля того, щоб інвестор вклав у інфраструктуру, збудував нові потужності, повернув свої та заробив на цьому кошти. Як наслідок, вся інфраструктура залишається в державній власності, — додав Лавренюк.

За підрахунками, у разі успішної реалізації проекту по концесії двох портів, сума надходжень сягне близько млрд грн.