друкувати


Інвестиції в енергетичну вербу окупляться за 3 роки

31 грудня 2019, 09:26

Інвестиції аграраріїв в енергетичну вербу окупляться за три роки. Такими розрахунками поділився директор УкрНДІПВТ ім. Погорілого Володимир Кравчук, повідомляє «Агробізнес сьогодні».

Нагадаємо, що українська біржа біопалива та біомаси на 70% буде зосереджена на сировині аграрного походження.

Повідомляється, що подібні плантації в Україні заклало чимало господарств. Проте для енергетичного ринку в цілому їх площа не становить суттєвого значення. Натомість у європейських країнах вирощування енергетичних культур уже починає тіснити газовий ринок.

При культивуванні енергетичної верби основні затрати йдуть на закладку насаджень, далі — збір урожаю. Верба збирається раз на 3-4 роки. За цей плантація формує продуктивність 55-65 т/га.

За словами Володимира Кравчука, вихід верби з гектару в річному вираженні приблизно співставний з міскантусом. Просто обидві культури збираються з різним інтервалом.

Перших два роки верба набирає висоту. На третій рік вона потовщує гілки і формує продуктивну масу. Густота посадки — біля 16 тис. дерев на гектар. Після першого року вегетування проводять технологічний зріз, щоб збільшити кущистість, — розповідає він.

При посадці під промислове збирання ширина міжрядь має становити 70 см. В кожній стрічці висаджується по два рядки. Зрізують вербу звичайним кормозбиральним комбайном, комплектуючи його приставкою для подрібнення. Розмноження верби відбувається черенкуванням. Черенки товщиною 22 см і 20-22 мм висаджуються рано навесні у вологий ґрунт.