друкувати


Ціни на українські яблука почали зростати

19 листопада 2018, 17:30

В Україні ціни на яблука знову зросли – на 4%, в цілому ж за три тижні зростання ціни становить 6%. Про це повідомляють аналітики east-fruit.com.

Нагадаємо, що Україна зменшила експорт яблук через критично низькі ціни на них.

 Повідомляється, що найдешевшими сортами яблука залишаються «Ренет Симиренка» і «Айдаред» (Idared), які продаються по 18 центів США. Найдорожчий сорт - «Гренні Сміт» (Granny Smith), за який дають на внутрішньому ринку близько 22 центів.


Третій тиждень листопада був вельми сприятливим для виробників яблук Східної Європи. Точніше, він був порівняно сприятливим, але лише для тих, у кого було яблуко експортної якості, доступ до сортувальних лініях і сучасній упаковці. Решта, схоже, зневірилися знайти можливості реалізації яблука, тому в Україні та Молдові було дуже багато пропозицій десертного яблука від дрібних фермерів за цінами, близькими до тих, за якими їх закуповує переробка", – зазначають аналітики.

Лідером за темпами зростання цін за тиждень стала Польща. Тут середня оптова ціна на яблуко підвищилася за тиждень на 7%. Причиною зростання цін стало зниження пропозиції дешевого яблука «неходових» сортів, яке активно йшло на переробку.