друкувати


Названо чотири умови зняття земельного мораторію

19 жовтня 2018, 12:27

Земельний мораторій слід  знімати, врахувавши та вирішивши  чотири основні питання. Їх озвучив у ексклюзивному блозі на AgroPolit.com голова спілки Центр розвитку земельних правовідносин в Україні Леонід Корейба.

Нагадаємо, нещодавно в Україні стартував проект із безкоштовної інвентаризації земель, який реалізує Центр розвитку земельних правовідносин в Україні.  Мета проекту – ідентифікуватиземельніділянки, які не зареєстровані в Державному земельному кадастрі, щоб у місцевий бюджет надходили всі кошти за оренду землі. Про це у екслюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com заявив голова Чоповицької ОТГ Михайло Філоненко.

Зняття мораторію однозначно потрібне. Та сьогодні є чималозагроз, про яківарто знати й розуміти їхній контекст. Багато питань, які прямо впливають на дану проблему, залишаються без відповіді. 7 млн українцівмають у власності розпайовану землю. Але їхні конституційні права порушені, бо вони не можуть продати свою землю, змінити цільове призначення. Водночас річна сплата за оренду паїв в Україні становить у середньому $50-70, тоді як у Європі це $250-300", – говорить  він.

За словами голови спілки Центру розвитку земельних правовідносин в Україні, є щонайменше 4 важливі аргументи на користь і проти скасування чи продовження мораторію.

 Висновок №1: відсутність ринку земель зменшує дохід власників земель.

Не були б ми українцями, якби не придумали, як обійти мораторій. Так, лише договорів емфітевзису (право користування чужою земельною ділянкою) було укладено на загальну суму $300 млн. Дані договори не обмежені в часі, тому є практики укладання на 100, 200 чи й більше років", – каже Корейба.

Решту три виклики читайте далі у блогові.