Іран відкриє свій ринок для агропродукції — Микольська
Іран відкриє свій ринок для агропродукції — Микольська

Україна має намір скасувати санкції щодо Ірану, дія яких було введено постановою Кабінету Міністрів №1092 "Про виконання резолюцій Ради Безпеки ООН" від 5 вересня 2007 року. Про це повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська.

За її словами, рішення про скасування санкцій може бути прийнято на засіданні Кабміну 27 квітня. Введені України санкції не носили тотального характеру, і торгівля між двома країнами продовжувала розвиватися.

В товарообороті між двома країнами превалює експорт з України до Ірану.

За даними Державної служби статистики, в 2007 році, коли були введені санкції, обсяг українського експорту склав понад $ 318 млн, тоді як імпорт в Україну з Ірану - трохи більше $ 26,8 млн. При цьому в 2010 році обсяг експорту з України в Ісламську Республіку перевищив $ 1 млрд, а імпорт залишився приблизно на колишньому рівні.

За підсумками 2015 року торговельний оборот двох країн перевищив $ 560 млн, з яких понад $ 533 млн припали на експорт з України.

Основна частина санкцій, введених Україною, стосувалася продукції військового і подвійного призначення. Проте складнощі в торгівлі двох країн були пов'язані зі сферою взаємних розрахунків, так як міжнародні санкції проти Ірану зачіпали фінансову і банківську сфери цієї країни.

Проте зняття санкцій з Ісламської Республіки в середині січня 2016 року з боку США та інших країн у відповідь на згоду Ірану відмовитися від ядерної програми відкриває колосальні можливості для України.

"Ринок Ірану для нас дуже цікавий. До того ж він зараз поки не зайнятий. Ця країна цікава в плані машинобудування, авіабудування, поставок вагонів, бурильного обладнання, а також сільськогосподарської продукції", — заявила вона.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

27 квітня 2016
Експортно-страхове агентство може бути створено в наступному році — Микольська
Експортно-страхове агентство може бути створено у 2017 році за умови закладки фінансування цього проекту в державний бюджет. Про це повідомила...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...