Роман Насіров: АПК — найбільш «тінізований» сектор
Роман Насіров: АПК — найбільш «тінізований» сектор

Агробізнес — лідер  серед всіх  секторів економіки за рівнем тіньової сплати податків. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів голова ДФСУ Роман Насіров.

«Надані державою багатомільярдні податкові пільги для аграріїв дали можливість залучення сільгоспвиробників  до схем ухиляння від сплати податків в інших галузях економіки», — говорить  він.

Так, за словами Насірова, є конкретні цифри на підтвердження цього. «У розпорядженні сільгоспвиробників залишено в 2013 році більше 13 мільярдів гривень, у 2014-му — близько 20 мільярдів, а в 2015-му — понад 43 мільярди гривень. Через додатковий рахунок, який у 2015 році було відкрито в органах Держказначейства, сільськогосподарськими підприємствами акумульовано понад 38 мільярдів гривень», — пояснив він.

Насіров також додав, що враховуючи законодавчі зміни, у лютому 2016 року платниками сільськогосподарського сектору задекларовано 376 мільйонів гривень.

«З них 184 мільйони — призначені для перерахування у держбюджет, а 192 мільйони — на їхні спецрахунки», — підкреслив він.

Голова ДФСУ вважає, що проблеми зі сплатою податків у АПК полягають у тому, що спецрежимПДВ не давав прибутку. «Саме тому ми й говоримо,  що податкові умови мають бути однаковими для всіх. Якщо ви сплачуєте податок на прибуток, то все просто: зі 100 доларів 18% це 18 доларів і так далі», — пояснює  він.

Насіров також виступає за відмову від «пільгового» режиму ПДВ. «Питання ПДВ в аграрному секторі — це предмет домовленостей між урядом України і МВФ. Сподіваюсь, сільгоспсектор повністю переведуть на загальний режим, що  відповідає міжнародній практиці», — підкреслив він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 червня 2016
Роман Насіров про АПК і податки
Голова Державної фіскальної служби  України (ДФСУ) Роман Насіров поспілкувався з пресою та відповів на гарячі...
5 квітня 2016
Насіров назвав податковий компроміс щодо ПДВ для агросектору — офіційно
АПК потрібно переставляти на інші податкові «рейки». Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com висловив голова ДФСУ Роман...
4 квітня 2016
Насіров назвав кількість агрокомпаній-претендентів на відшкодування ПДВ — офіційно
Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com заявив голова ДФСУ Роман Насіров. «Близько 3 тисяч компаній заявляють на повернення ПДВ,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...