Аграрний комітет дискутує щодо 5 варіантів податкового компромісу для аграріїв
Аграрний комітет проголосував за єдиний законопроект відшкодування ПДВ

Сьогодні, Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин розглянув 5 варіантів законопроектів щодо спеціального режиму ПДВ для аграріїв №3748, №3748-1, №3748-2, №3749, №3851.

Народний депутат Микола Кучер пропонує у своєму законопроекті запровадити знижену ставку ПДВ у розмірі 7% з 2018 року (після закінчення дії спеціального режиму для агросектору) для виключного переліку соціально важливих продуктів харчування та сировини для їх виробництва (крім реалізації в закладах громадського харчування). «В умовах глибокої девальвації, коли імпортні товари не можуть конкурувати з вітчизняними за ціною, ціна продукції визначається рівнем конкуренції, об'ємом платоспроможного попиту і сукупними податками на відповідну продукцію. Скасування спеціального режиму ПДВ, еквівалентно зростанню оподаткування виробництва відповідних продуктів, у свою чергу зниження ставки ПДВ, навпаки, призводить до скорочення податкового тягаря. Таким чином, одночасне скасування спеціального режиму ПДВ і зниження ставки призведе до того, що підприємства зможуть зберегти наявну рентабельність шляхом підвищення ціни без ПДВ, при збереженні колишньої ціни з ПДВ.

Мінімум 12 млрд грн - субсидії у галузь, які надходять автоматично, не корумповано. Є питання щодо того, добре це чи погано (хтось більше отримує відшкодування ПДВ, а хтось — менше), але загалом 12 млрд — це велика сума, яка прозоро отримується усіма суб’єктами… Ще одне питання — дискримінація за двома реєстрами: один «автомат», а другий — «кулемет». Так не може бути, з цим треба щось робити», — говорить про презентовані законопроекти один з їх авторів народний депутат від БПП Леонід Козаченко.

Можливі зауваження, що конкуренція вітчизняних виробників призведе до подальшого зниження цін є безпідставними, оскільки рівень конкуренції, що визначає рентабельність роботи підприємств, не змінюється. Іншими словами, кошти одержувані підприємствами в рамках спецрежиму ПДВ вже враховані в ціні», — пояснив він.

Народний депутат Олексій Мушак теж наполягає на єдиному податковому законопроекті від аграрного комітету.

Треба це оперативно зробити», — підкреслив він. 

«Сьогодні це не просто дискусія, а формат майбутнього АПК. Уже 20 лютого потрібно здавати декларації з ПДВ. Аграрії цього не зможуть зробити, бо не знають, як це правильно зробити. Це означає, що податківці напишуть їм штрафи і пені», — продовжив підняту дискусію народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Лабазюк.

Потрібно знайти консенсус, і наш запропонований законопроект інтегровано саме на нього. Вважаю, що аграріїв потрібно підтримувати до 2018 року. Ми не повинні втратити відшкодування експортного ПДВ. Щодо зменшення податків до 7% - ми до цього не готові поки що», — зауважує народний депутат Іван Мірошниченко.

«Вважаю, що треба прийняти за базу закон №3851», — говорить Андрій Кіт.

Ми розробили єдиний нормальний закон. Із комітету повинен вийти лише один закон по ПДВ, в іншому випадку — перспективи буде небагато», — говорить заступник голови аграрного комітету Олександр Бакуменко.

За словами голови аграрного комітету Тараса Кутового, потрібно розробляти єдиний законопроект на базі поданого документу № 3851 від 29.01. 2016 року(автор Олександр Бакуменко, Леонід Козаченко, Сергій Лабазюк, Петро Юрчишин, Микола Кучер та інші), і подавати його в сесійну залу на розгляд. Більшістю голосів комітет підтримав цю пропозицію.

AgroPolit.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 лютого 2016
Мінфін — фіктивного ПДВ відшкодовано на мільярд доларів — Яресько
Про це сьогодні повідомила міністр фінансів України Наталія Яресько звітуючи на засіданні парламентського комітету з економічної політики. «З...
8 лютого 2016
7 варіантів «дерибану» ПДВ «у законі». Аналіз поданих у Раду законопроектів
Податкове питання для аграріїв залишається дуже болючим. Народні обранці запропонували аж 7 варіантів його вирішення. На минулому тижні на засіданні...
4 лютого 2016
У Раду подали об’єднуючий законопроект щодо ПДВ (текст документу) — офіційно
Проект відповідного документу зареєстрували на офіційному сайті парламенту — №3851-1 від 04.02.2016 «Про внесення змін до Податкового...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...