Хто «сяде» на «Укрспирт», або Про особливості конкурсу з відбору керівника
Хто «сяде» на «Укрспирт», або Про особливості конкурсу з відбору керівника

Конкурс із відбору претендентів на посаду директора ДП «Укрспирт» виходить на фінішну пряму. Як повідомляють джерела AgroPolit.com, з дня на день виберуть «фіналістів» та подадуть їх кандидатури на розгляд номінаційного Комітету при Кабміні (повна назва — Комітет з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств). Тож крапку у призначенні очільника «Укрспирту» мають поставити після трьох невдалих спроб знайти Комітету достойних кандидатів. Нагадаємо, що цього разу головним відповідальним за конкурс щодо «Укрспирту» призначили Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) (як це сталося — детальніше про це читайте у довідці нижче). Раніше цим опікувалося Міністерство аграрної політики та продовольства (Мінагропрод). За даними джерела AgroPolit.com, фінал близько і час — на дні. Опосередковано це підтвердила на останньому засіданні КМУ заступник міністра МЕРТ Юлія Ковалів. За її словами, за два тижні будуть відомі всі кандидати на посади керівників шести ДП («Укренерго», «Укрзалізниця», «Центренерго», «Укрспирт», «Укрпошта», «Електроважмаш»).

 Утім, попри таку оперативність, на офіційному сайті МЕРТу відсутня інформація, що конкурс із призначення голови «Укрспирту» добігає кінця. Немає й переліку претендентів. Відомо лише, що їх 32. Відсутні й деталі про склад комісії з відбору цих кандидатів. Як мінімум — це дивно. Адже попередні три конкурси відбувалися більш-менш публічно, із залученням преси та громадськості. Ці «деталі», звісно, можна було б опустити, якби не йшлося про одне з найпотужніших держпідприємств, яке планується приватизувати. Дуже не хотілося б, щоб новий очільник ДП обирався «за ширмою», так би мовити, без участі громадськості. AgroPolit.com вирішив розібратися, що ж наразі відбувається довкола цього кадрового конкурсу.

Найперше ми зателефонували голові конкурсної комісії з відбору кандидатів Олексію Комліченку. Він підтвердив факт виходу конкурсу на фінішну. Утім, коли мова зайшла про деталі (хто входить до очолюваної ним комісії, яке співвідношення у ній чиновників та незалежних експертів тощо), чомусь відмовився від своїх слів. На репліку AgroPolit.com, що йдеться про відбір претендентів на голову одного з найбільших ДП і суспільство має повне право бачити максимальну прозорість, Комліченко порадив звернутися за коментарями до МЕРТу. Саме це відомство, за його словами, коментує все, що стосується конкурсу, і керує ним.

AgroPolit.com попросив прес-секретаря міністра економічного розвитку і торгівлі України Олега Шиманського роз’яснити деталі кадрового відбору. Ми поцікавилися, чому на сайті відомства відсутній список претендентів, а також — склад комісії, яка відбирає конкурсантів. «Є процедура, згідно з якою список претендентів розглядається у закритому режимі. Тому що ці люди ще десь працюють. Не всі дали згоду на присутність медіа. Уявіть, якщо вас не оберуть, а ви ще працюєте, то всі будуть знати. Для людей це не завжди комфортно», — відповів він. Інші деталі прес-секретар пообіцяв викласти у відповіді на запит. На момент публікації тексту відповідь ще не надійшла.

Тим часом запитання до процедури відбору голови «Укрспирту» мають і учасники ринку.

«З того самого моменту, як розпочався конкурс під керівництвом МЕРТу (були опубліковані умови на офіційному сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України), — ніякої інформації. Ніякої! Ні програм кандидатів, ні прямих ефірів, які успішно, ми вважаємо, проходили в МінАПК. Може, голосування за фіналістів поіменне хоча б проголосують? Зате #ProZorro. Здивований!» — написав у коментарі у Фейсбуці заступник голови «Укрспирту»  і, як стверджують наші джерела, один з конкурсантів Сергій Блескун. 

На думку засновника Фонду інновацій та розвитку (Грузія), члена попередньої конкурсної комісії з відбору директора ДП «Укрспирт» Гіоргі Вашадзе, кадрові конкурси у великих держпідприємствах мають проводитися максимально відкрито та прозоро, з максимальним залученням громадськості та ЗМІ. «Це — єдина гарантія від кулуарних домовленостей», — говорить він у коментарі AgroPolit.com. «Кадровий конкурс, який проводили в Мінагрополітики, але який виявився в силу різних причин без результату, був відкритим для громадськості. Усі бачили учасників, їх конкурсні пропозиції. Були введені навіть деякі новації: публічні дебати претендентів на посаду керівника «Укрспирту», де були присутні представники ЗМІ та велася пряма телетрансляція. Це був приклад справжньої публічної дискусії за участю учасників кадрового конкурсу. Усі отримали рівні умови, кожен висловив свою точку зору і почув аргументи опонентів. Саме в таких дискусіях і з’являється оптимальне рішення. Більше того, захист конкурсних пропозицій кандидатами теж проводився з онлайн-трансляцією», — згадує він про досвід проведення аналогічних відборів.

Як в ідеалі мав би відбуватися подібний конкурс?

Це питання AgroPolit.com адресував незалежному спеціалісту з питань відбору керівників на ДП, учаснику конкурсної комісії з відбору керівника «Артемсолі» Андрію Машкову. Як такої, стандартної процедури немає, говорить він, бо конкурси проводять різні міністерства. Утім, є базовий документ, на який вони спираються — урядова постанова № 777 від 3 вересня 2008 року «Про проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки». Так, у її ст. 19 сказано, що конкурсна комісія може прийняти рішення зробити закритим своє засідання із заслуховування пропозицій учасників, або – відкритим для ЗМІ та громадськості, якщо згоду на це дадуть всі учасники конкурсу. Але одночасно у ст. 13 тієї ж постанови чорним по білому написано, що «обов'язковою умовою проведення конкурсного відбору є його відкритість. Представники засобів масової інформації мають право бути присутніми на засіданнях комісії під час розкриття пакетів документів, поданих претендентами, їх розгляду та оголошення переможця». А ст. 20 додає, що «переможець конкурсного відбору оголошується на засіданні комісії з дотриманням вимог пункту 13 цього Порядку». Тож, за логікою, без преси ніяк не обійтися.

За словами Машкова, ця постанова неоднозначна і дає можливість тлумачити її по-різному, саме тому її слід переглянути. А доки цього не сталося, на його думку, слід додати прозорості у конкурс, щоб зняти всі питання. Адже, з одного боку, у експертних колах, каже Машков, розповідають, що МЕРТ наче б то залучає незалежних експертів до комісії, як було на конкурсах у Мінагрополітики. Так це чи ні — поки що важко сказати, бо склад комісії невідомий. З іншого боку, як свідчать коментарі різних експертів та учасників конкурсу, питання до його процедури є. Щоб їх уникнути, експерт радить максимально відкрити всі конкурсні процедури. «Я вважаю, що це має бути максимально прозорий процес… Відкритість — це перший постулат, який має бути. Тобто будуватися на відкритості, там, де це не суперечить державним інтересам. Ми ж не говоримо про конкурси у державних компаніях, де є рівні конфіденційності, які визначає замовник», — пояснив він. На його думку, як тільки інформації немає, то всі одразу починають думати, що щось не так. «Наприклад, сьогодні я був присутній на засіданні по «Артемсолі», де всі кандидати дозволяли відеозйомку, а один — ні. Проте це більше для нього погано, тому що громадськість, навряд чи це схвалить. Я йому про це сказав і він замислився…» — пояснює він, як було б доцільніше проводити конкурс. На думку Машкова, потрібно змінювати систему кадрів на підприємстві, бо лише так можна ліквідувати старі схеми, які сьогодні загнали ДП «Укрспирт» у глухий борговий кут. «Нові люди… можуть поламати ці схеми. Потрібно їх обирати, але треба робити це публічно», — каже він. Відкритість важлива ще й для того, зазначає Машков, щоб розуміти «якість кандидатів». «Треба знати кандидатів і бачити, як вони захищають свої пропозиції», — додає він. Вихід із ситуації, на думку експерта, — щоб МЕРТ оприлюднював інформацію щодо конкурсу, а громадськість та ЗМІ «напрошувалися» на ці засідання.

AgroPolit.com чекає відповідь із МЕРТу і обов’язково проінформує про це своїх читачів. Крім того, ми готові вислухати позицію голови конкурсної комісії з відбору кандидатів на посаду очільника «Укрспирту» Олексія Комліченка. І залюбки відвідає фінал цього конкурсу, якщо, звісно, пресу повідомлять про місце і час його проведення. 

Довідка:

Уже відбулося три конкурси з відбору претендентів на посаду голови ДП «Укрспирт». На перший подали заяви 28 осіб, до захисту пропозицій дійшло 20 і з них обрали двох — Гаркаву Н.М. та Далибожика А.М. Результати конкурсу скасував КМУ.
На повторний конкурс подалися 37 претендентів, до захисту дійшло 25 учасників, номінаційному Комітету рекомендували Гаркаву Н.М., Далибожика А.М., Іванюка Р.О., Тріпульського Г.Я., Чайківського Р.В. Утім, ця п’ятірка не пройшла Комітет з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств.
Тож оголосили третій конкурс, куди подалися 30 претендентів, до захисту дійшло 23 учасника з 24 допущених. Один кандидат зняв свою кандидатуру — Роман Іванюк. У підсумку до фіналу вийшли четверо — Далибожик А.М., Тріпульський Г.Я., Блескун С.В., Бурковський К.Г. Оголошені кандидатури, знову ж таки, передали номінаційному Комітету, але в цей час вийшла урядова постанова №1180 від 16 грудня 2015 року, яка передавала конкурсний відбір на посаду керівників особливо важливих для економіки підприємств комісіям, утвореним МЕРТом.

Наталія Білоусова, Наталія Ключнікова, AgroPolit.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

11 квітня 2016
Олексій Зубрицький: Сьогодні потрібно не дірки затикати в «Укрспирті», а боротися з «тінню»
На днях очікується оголошення підсумків голосування номінаційного комітету на посаду нового керівника «Укрспирту». Як писав...
31 березня 2016
Директор державного спиртзаводу, звинувачений у виробництві контрафактного спирту, відновив роботу через суд — юрист
Рішення судді продиктовано бажанням Андрія Малишевського поновитися на посаді за всяку ціну для термінового завершення своїх "справ". Про це...
9 березня 2016
«Укрспирт» переходить на електронні закупки — прес-служба
У березні 2016 року Державне підприємство «Укрспирт» перейшло на електронну систему торгів. Вони стартували із закупівлі канцелярії....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...